AS dan Korea Selatan mengadakan latihan tembakan hidup berhampiran sempadan Utara

(SeaPRwire) –   Pyongyang telah menggambarkan latihan tentera sebagai “maneuver perang yang gegabah”

Tentera daripada Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah mengadakan latihan tempur mingguan yang melibatkan senjata berat dan latihan tembakan hidup berhampiran sempadan Korea Utara, Seoul telah mengesahkan.

Latihan itu, Korea Selatan berkata pada Khamis, telah diadakan untuk meningkatkan kesiapsiagaan tentera bersekutu menghadapi ancaman yang diperluaskan dari Korea Utara. Pyongyang, sementara itu, telah menggambarkan kerjasama tentera terbaru antara Washington dan Seoul sebagai “maneuver perang yang gegabah.”

Latihan itu, yang melibatkan briged infantri mekanis tentera darat Korea Selatan dan Pasukan Briged Tempur Stryker AS, bermula pada 29 Disember di bandar sempadan Pocheon, kira-kira 46km (28.5 batu) timur laut Seoul. Operasi itu berakhir pada Khamis, tentera Seoul berkata.

Beberapa 110 sistem senjata dari Korea Selatan dan AS terlibat dalam latihan itu, yang mensimulasikan serangan berpanduan tepat ke atas sasaran hipotetikal, kata agensi berita Yonhap pada Khamis. Ia juga termasuk operasi armor berat, termasuk tembakan pertahanan udara bersepadu.

Washington dan Seoul telah meningkatkan dramatik latihan tentera bersama mereka di rantau ini sepanjang tahun lepas apabila ketegangan meningkat di Semenanjung Korea atas siri ujian senjata oleh Pyongyang. Korea Utara menguji pelancar peluru berpandu antara benua maju tahun lepas, yang Pyongyang kata mampu mengenai sasaran di daratan utama Amerika Syarikat, serta musuh serantau yang lebih dekat.

Korea Utara juga berjaya melancarkan satelit perisikan tahun lepas, yang secara langsung membawa kepada penggantungan perjanjian tentera yang ditandatangani dengan Korea Selatan pada 2018 bertujuan untuk mengurangkan ketegangan tentera antara jiran, yang masih tetap berperang secara teknikal.

Washington telah bertindak balas kepada ujian senjata Utara dengan menempatkan aset tentera di rantau ini, termasuk kapal selam bertenaga nuklear yang berlabuh di bandar pelabuhan Busan, Korea Selatan bulan lepas. AS juga meletakkan kapal induk dan pesawat pengebom besar di rantau ini.

Menamatkan mesyuarat akhir tahun Parti Pekerja berkuasa Korea Utara Sabtu lepas, pemimpin Korea Utara Kim Jong-un berjanji untuk meningkatkan keupayaan nuklear negara itu untuk “menenangkan Selatan.”

Kim menambah bahawa latihan bersama yang diadakan oleh Korea Selatan dan AS adalah “maneuver perang yang gegabah” yang membentuk ancaman besar kepada keselamatan serantau.

“Dengan insting konfrontasi dalam tulang belakang mereka, boneka sekali lagi menandakan tahun baru dengan membuat pilihan agresif yang menyemarakkan perang,” kata agensi berita KCNA Korea Utara awal minggu ini. “2024 adalah tahun risiko konflik tertinggi.”

Korea Selatan juga mengesahkan pada Rabu bahawa ia telah mengadakan latihan tembakan hidup dan latihan anti kapal selam di perairan timur, barat dan selatannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.