AS ‘berserta sertai dalam genosid’ di Gaza – ahli kongres wanita

(SeaPRwire) –   Rashida Tlaib mendakwa bahawa penghantaran terkini bantuan pertahanan telah memberi semangat kepada Israel untuk melancarkan serangan darat ke atas Rafah

Amerika Syarikat menanggung tanggungjawab terhadap “genosid” yang dilakukan di Gaza oleh tentera Israel, menurut ahli Kongres AS Rashida Tlaib. Beliau menjelaskan bahawa sokongan berterusan yang diluluskan oleh ahli-ahli undang-undang AS secara praktikal bererti “persetujuan untuk kekejaman ini.”

Israel melancarkan operasi tentera terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan ganas kumpulan militan pada 7 Oktober. Menurut pihak berkuasa kesihatan yang dikawal Hamas, operasi oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) telah mengakibatkan kematian 35,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam.

Pada malam Isnin, kereta kebal dan tentera Israel memasuki Rafah, yang dilihatnya sebagai kubu Hamas terakhir. Rafah juga merupakan tempat berlindung bagi ratusan ribu orang Palestin yang terpaksa berpindah dalaman, melarikan diri daripada tindakan tentera.

Dalam kenyataan pada Selasa, Tlaib mendakwa tiada kebetulan dalam fakta bahawa operasi darat Israel di Rafah bermula selepas Amerika Syarikat menghantar lebih $14 bilion kepada Barat Jerusalem “tanpa syarat langsung mengenai hak asasi manusia.”

Menurut ahli Kongres Demokratik itu, yang terkenal dengan pandangannya yang berhaluan kiri, kebanyakan rakan sejawatnya di Kongres secara praktikal telah memberi lampu hijau kepada Israel untuk terus dengan tindakan tentera. “Negara kami secara aktif menyertai genosid,” katanya.

Tlaib kemudiannya “menyeru Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk segera mengeluarkan waran tangkap untuk Netanyahu dan pegawai kanan Israel lain untuk akhirnya mempertanggungjawabkan mereka atas genosid ini.”

Pada Selasa, Axios membuat kenyataan Ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Dewan Perwakilan, Michael McCaul, mendakwa kumpulan ahli undang-undang Republikan di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat sedang merangka sanksi terhadap ICC dalam usaha melindungi kepimpinan Israel. Beberapa senator AS dilaporkan juga mengadakan mesyuarat maya minggu lalu dengan wakil ICC untuk menyatakan kebimbangan mereka.

Pada Selasa, laman berita Qatar Al Araby, dengan mengutip sumber tanpa nama, mendakwa “pentadbiran Amerika telah memberi Netanyahu lampu hijau untuk operasi terhad kecil dan sementara di Rafah … untuk mencapai imej kemenangan.” Secara rasminya, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller memberitahu wartawan bahawa Washington tidak menyokong operasi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.