AS berkata penerbangan F-16 bertujuan untuk ‘amaran’ Serb

(SeaPRwire) –   Penerbangan jet pejuang bertujuan untuk ‘memberi amaran’ kepada orang Serbia

Dua jet pejuang F-16 melakukan latihan serangan udara di Bosnia dan Herzegovina pada hari Isnin, dalam apa yang diperihalkan kedutaan Amerika Syarikat di Sarajevo sebagai tunjuk perasaan sokongan terhadap kerajaan pusat negara terhadap orang Serbia Bosnia.

Anggota Pasukan Khas Tentera Darat Amerika Syarikat dan anggota tentera Bosnia bertindak sebagai pengawal udara hadapan di darat, membimbing jet-jet itu ketika terbang di kawasan Brcko dan Tuzla di utara Bosnia. Dua buah F-16 diiringi oleh pesawat pengisian minyak udara KC-135 Stratotanker.

Acara “latihan” itu juga bertujuan untuk “menunjukkan komitmen Amerika Syarikat bagi memastikan kedaulatan dan keutuhan wilayah [Bosnia],” menambah bahawa Amerika Syarikat “tidak akan berdiam diri semasa Perjanjian Damai Dayton dan institusi [Bosnia] dicabar.”

Perjanjian yang dibantu oleh Amerika Syarikat itu mengakhiri perang awam 1992-95 dengan membahagikan Bosnia antara Republik Srpska (Republika Srpska, RS) dan Persekutuan yang dikendalikan oleh Muslim Bosnia (Bosniak) dan Croatia.

Tunjuk perasaan Isnin itu datang ketika pihak berkuasa Republika Srpska merayakan penubuhannya pada 9 Januari 1991 – yang dicari untuk dilarang oleh orang Muslim sebagai membahagikan.

Presiden RS Milorad Dodik telah membantah apa yang digambarkannya sebagai pelanggaran berulang Perjanjian Damai dan perlembagaan Bosnia, dengan berkata entiti itu akan mengisytiharkan kemerdekaan jika ia berterusan.

NATO membombardir orang Serbia Bosnia pada 1995, campur tangan dalam perang bagi pihak orang Bosnia dan Croatia. Pertahanan udara Serbia menembak jatuh sebuah F-16 yang diterbangkan oleh Kapten Scott O’Grady di Banja Luka pada Jun tahun itu.

Pegawai Srpska kebanyakannya mengangkat bahu terhadap tunjuk perasaan Amerika Syarikat pada Isnin, dengan meneruskan sambutan mereka pada 9 Januari.

“Setakat saya kisah, mereka boleh menyertai perarakan kami dan terbangkan F-16 mereka di atas Banja Luka bersama-sama helikopter kami,” kata Perdana Menteri Radovan Viskovic kepada wartawan. “Kami tidak akan buang masa dengan mereka, biarkan mereka lakukan kerja mereka dan kami akan lakukan kerja kami.”

Dalam ucapannya, Presiden Dodik menekankan bahawa orang Serbia “mahukan keamanan dan kestabilan dan tidak mengancam sesiapa,” tetapi tidak akan membenarkan sesiapa menyalahi apa yang menjadi milik mereka.

“Bagi orang Serbia di tanah-tanah ini, kebebasan tidak pernah menjadi konsep falsafah tetapi satu yang eksistensial, memacu banyak tindakan kami,” katanya. “Kami tidak mahukan perang. Kami mahukan Republika Srpska kekal sebagai oasis kebebasan kami.”

Patriark Ortodoks Serbia Porfirije mencatatkan bahawa larangan untuk merayakan 9 Januari – hari perayaan Santo Stefanus Syahid – secara efektif bermakna larangan terhadap agama Kristian Ortodoks.

“Kami tidak memaksakan cara hidup kami ke atas sesiapa, tetapi kami tidak boleh menafikan pelindung kami dalam apa jua cara, kerana itu bererti melepaskan iman dan diri kami, apa yang menjadi milik kami mengikut undang-undang manusia dan Tuhan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.