Artis British buang anugerah kerana sokongan kerajaan terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Katharine Hamnett menerima perbezaan rasmi pada tahun 2010 untuk reka bentuk anti-penubuhannya yang menarik

Artis British Katharine Hamnett secara terbuka melepaskan penghormatan Commander of the Order of the British Empire (CBE) sebagai kenyataan terhadap sokongan berterusan kerajaan untuk perang Israel di Gaza, di sebuah video yang disiarkan ke media sosial pada hari Isnin.

Memakai kemeja-T bertulis “Disgusted to Be British” dalam font huruf besar semua yang menjadi ciri dagangannya, pereka itu berkata “Saya jijik menjadi orang British kerana peranan kita dalam pembunuhan beramai-ramai di Gaza,” sambil mengacukan CBE miliknya dan meletakkannya di dalam tong sampah.

Penghormatan itu “sepatutnya dibuang ke dalam tong sampah bersama [Perdana Menteri UK Rishi] Sunak dan [ketua Parti Buruh Keir] Starmer,” Hamnett menjelaskan, menggalakkan penonton untuk melawati tapak web di mana mereka boleh mencari MP mereka. “Beritahu mereka yang anda tidak akan mengundi mereka lagi melainkan mereka menyokong gencatan senjata kekal di Gaza,” katanya.

Penonton juga diberikan pautan di mana mereka boleh membeli kemeja yang sama seperti yang dipakai Hamnett.

Perekaan British memulakan label dengan eponimnya pada tahun 1979 dan segera mendapat perhatian untuk kemeja-T protesnya, yang mengandungi slogan ringkas di seluruh dada dengan font huruf besar semua. Reka bentuk anti-perang awal termasuk “Choose Life,” “Education Not Missiles,” dan “Worldwide Nuclear Ban Now,” bersama dengan slogan umum seperti “Leaders Suck.”

Pada tahun 1980-an, beliau mendapat perhatian lebih luas, dengan selebriti seperti bintang pop Madonna, WHAM!, Queen, dan George Michael memakai rekaannya dalam video muzik dan persembahan. Supermodel termasuk Naomi Campbell, Claudia Schiffer dan Nadja Auermann mengadakan pertunjukan fesyennya pada awal kerjaya mereka.

Hamnett telah terus menghasilkan kemeja-T politik sejak itu, membantah penglibatan UK dalam perang Iraq dan Afghanistan dengan slogan seperti “No War, Blair Out” dan “Not in My Name,” dan menjadi penyokong awal untuk sumber tekstil yang bertanggungjawab, melobi untuk memperketatkan piawaian industri sejak tahun 1989.

Beliau dianugerahkan CBE pada tahun 2010, satu perkembangan yang beliau berkata “mengejutkan” beliau. “Ia agak lucu, saya akhirnya dihormati,” katanya pada BBC pada masa itu, menggelarkan perbezaan itu “menggoda.”

Beribu-ribu artis British menandatangani surat terbuka pada bulan Oktober yang meminta gencatan senjata di Gaza. Walaupun surat itu diterbitkan apabila angka kematian warga Palestin adalah sekitar 2,750, jumlah kematian kini lebih daripada sepuluh kali ganda, dengan kementerian kesihatan Gaza menganggarkan angka semasa pada hari Isnin adalah lebih daripada 29,000. Israel mengisytiharkan perang di Gaza berikutan serbuan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan 1,200 rakyat Israel dan 240 lagi ditawan. 

UK berada di tempat kedua selepas Amerika Syarikat dalam sokongan yang tidak berbelah bagi terhadap Israel sepanjang perang, walaupun sekutu telah menuntut penahanan. London juga bekerjasama dengan tentera Amerika Syarikat untuk mengebom Yaman sebagai tindak balas terhadap serangan pemberontak Houthi terhadap kapal yang bersekutu dengan Israel di Laut Merah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.