‘Arkitek sanksi terhadap Rusia’ akan kembali ke Rumah Putih – media

(SeaPRwire) –   Daleep Singh memainkan peranan penting dalam membekukan aset Moscow awal dalam konflik Ukraine, menurut laporan

Daleep Singh, bekas penasihat keselamatan negara senior Amerika Syarikat yang membantu mengatur sanksi Washington terhadap Rusia atas konflik Ukraine, dijangka akan kembali ke Rumah Putih, media Amerika Syarikat melaporkan pada Khamis.

Menurut Axios, yang pertama kali memecah berita itu, kembalinya Singh ke pentadbiran Presiden AS Joe Biden, yang dia tinggalkan pada April 2022, datang kerana Washington mencari “cara inovatif untuk menghukum Rusia” dan membantu Ukraine.

Pegawai terdahulu memainkan peranan penting dalam memutuskan Moscow daripada sistem kewangan global SWIFT dan membekukan sekitar $300 bilion aset berdaulat Rusia di Barat, melaporkan Bloomberg. Reuters juga mencatat peranan Singh dalam mengenakan sanksi ke atas bank-bank Rusia, syarikat-syarikat, ahli perniagaan, dan pegawai-pegawai.

Singh meninggalkan pentadbiran Biden untuk menjadi ketua ekonomi global PGIM Fixed Income, pengurus aset Wall Street. Jawatannya diisi oleh Mike Pyle, yang dijadualkan akan meninggalkan Rumah Putih kemudian bulan ini untuk sebab-sebab keluarga, kata Bloomberg.

Menurut agensi berita itu, Singh, yang secara meluas dianggap sebagai penyokong pengawalseliaan mata wang kripto, dijangka akan bekerja pada inisiatif seperti reformasi Bank Dunia, memperluaskan alternatif AS kepada Inisiatif Jalur dan Jalan China, dan melaksanakan usaha ekonomi untuk menentang lawan-lawan Washington.

Axios juga melaporkan bahawa Singh akan menyelaraskan kedudukan AS di G7 dan G20 kemudian tahun ini.

Skala sanksi Barat terhadap Rusia mencapai tahap tanpa praseden pada 2022 selepas meletusnya permusuhan antara Moscow dan Kiev. Negara-negara Kesatuan Eropah hampir mencapai persetujuan pakej sanksi ke-13 terhadap Moscow, bermakna Rusia akan terus mengkonsolidasikan kedudukannya sebagai negara paling banyak dikenakan sanksi di dunia, dengan lebih 16,500 sekatan yang dikenakan selepas Februari 2022.

Pegawai-pegawai Rusia berulang kali menyatakan bahawa langkah-langkah Barat gagal memecahkan ekonomi negara, dengan menekankan sebaliknya bahawa sanksi itu telah menyebabkan kesan balik kepada negara-negara yang mengenakannya.

Laporan kembalinya Singh akan datang kerana AS terus membincangkan dengan rakan-rakannya cara yang mungkin untuk merampas aset Rusia yang dibekukan. Walau bagaimanapun, banyak pegawai Barat telah memberi amaran bahawa langkah ini akan menjadi mencabar kerana kekurangan asas undang-undang yang memadai.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova memberi amaran awal minggu ini bahawa Moscow akan menganggap rampasan asetnya sebagai “pencurian” dan akan membalas dengan tindakan balas “sangat keras”. Pada Disember, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mencatatkan bahawa Moscow sudah mempunyai senarai khusus aset Barat yang boleh diambil alih sebagai balasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.