Argentina Menghadapi Pilihan Raya yang Kelam

Javier Milei Presidential Rally In Buenos Aires

(SeaPRwire) –   Rakyat Argentina akan ke tempat mengundi pada Ahad, 19 November untuk pusingan kedua pilihan raya yang paling kontroversi dalam dekad-dekad. Pilihan tidak dapat lebih jelas—antara Menteri Ekonomi yang berpengalaman yang telah menyelia kadar inflasi yang berdiri pada dan seorang libertarian yang liar yang membuat pasaran antarabangsa gelisah.

Calon yang berpengalaman, Sergio Massa, adalah sebahagian daripada kerajaan Peronis Presiden Alberto Fernández. Javier Milei, seorang ahli politik luar yang relatif dan menggambarkan dirinya sebagai anarko-kapitalis, adalah orang baru yang berjanji untuk dan bank pusat sebagai sebahagian daripada kempen untuk mengurangkan negara Argentina dan peranannya dalam ekonomi secara radikal.

Poling menunjukkan kemungkinan yang mengejutkan. Jika anda bertanya bagaimana seorang menteri ekonomi yang berkuasa di negara yang dalam kemerosotan ekonomi berdiri peluang yang baik untuk menjadi Presiden pada Ahad, anda belum memahami sejauh mana politik Peronis telah mendominasi politik Argentina selama tujuh dekad dan ketidakwajaran pesaingnya, Milei.

Peronis yang Massa wakili bukanlah parti biasa dan telah dibentuk oleh Juan Perón pada tahun 1940-an dengan menggabungkan unsur kanan tentera dengan pergerakan buruh yang bersatu. Gerakan personalisme, top-down itu telah berkembang menjadi mesin politik heterogen kesatuan sekerja, kapitalis kroni, reformis neoliberal, tradisionalis kiri, dan rangkaian besar ketua kawasan politik. Kelenturan ideologi ini—kritik mengatakan sikap sombong—dan mesin parti telah menjadi kunci kejayaan pilihan raya Peronis.

Massa telah kekal sebagai seorang pragmatis yang telah berkhidmat dalam beberapa kerajaan Peronis masa lalu dengan pelbagai haluan ideologi, terutamanya kerajaan populis kiri (2003-2007) dan isterinya (2007-2015). Penurunan cukai besar-besaran dan program untuk pencen bagi golongan pekerja baru-baru ini serta program bantuan terhadap inflasi sebelum pilihan raya presiden pusingan pertama pada 19 Oktober telah membantu peluang Massa. Tetapi imejnya sebagai calon status quo—walaupun rekod kerajaan—yang paling membantunya di kalangan pengundi bukan Peronis.

Milei, seorang personaliti TV yang membuat nama dengan mengutuk kelas politik dan model ekonomi berpusat negara Argentina, telah menangkap kemarahan umum terhadap ekonomi negara yang kronik naik turun. Rakyat Argentina suka mengingatkan orang luar bahawa pada permulaan abad ke-20, negara mereka lebih kaya daripada Itali dan Sepanyol, dan setaraf dengan Amerika Syarikat, Australia, dan Kanada. Kejatuhan sejarah ini, terutamanya dalam 20 tahun kebelakangan ini, menyakitkan bagi banyak rakyat Argentina.

Jadi, apabila Milei menyerang establishment ia menyentuh hati pengundi. Ini terutamanya benar bagi mereka di bawah 30 tahun Argentina, kebanyakan mereka hanya mengenali peso yang merosot bebas dan prospek pekerjaan yang merosot. Tidak hairanlah bahawa golongan muda ini membentuk sokongan kuat untuk orang luar berambut berantakan yang dahulu menjadi sebahagian daripada kumpulan tribute The Rolling Stones.

Memandangkan masalah inflasi kronik Argentina, yang berpunca daripada kegagalan pemimpin politik untuk mengekang perbelanjaan awam dengan mencetak lebih wang, sebahagian daripada idea radikal Milei kedengaran masuk akal pada permukaannya. Dollarisasi akan menghapuskan mesin cetak wang kerajaan dan mengikat dasar makroekonomi kepada dasar monetari Amerika Syarikat yang lebih stabil. Tetapi bank pusat Argentina tidak mempunyai simpanan dolar AS yang mencukupi untuk menjadikannya mata wang kebangsaan. Mungkin menggoda untuk mengeluarkan dasar monetari daripada tangan politikus Argentina yang terkenal boros dan meletakkannya di tangan Jabatan Kewangan dan Bank Persekutuan Amerika Syarikat. Namun ini akan menghadkan skop dan agensi ekonomi pelbagai, untuk menetapkan dasar domestik dan antarabangsa sendiri. Pendekatan yang lebih mudah dan jauh kurang merosakkan adalah untuk selamanya memastikan kebebasan bank pusat Argentina daripada pengaruh politik.

Janji Milei untuk mengurangkan perbelanjaan awam sebanyak adalah, bagaimanapun, lebih masuk akal. Tetapi ia akan menyakitkan jutaan rakyat Argentina yang bergantung kepada subsidi tenaga—yang tahun ini akan mencapai —dan pengangkutan awam. Memotong belanjawan negara akan secara langsung mengurangkan taraf hidup untuk segmen besar penduduk Argentina.

Agenda radikal Milei tentu sahaja akan menghadapi halangan besar memandangkan parti Libertarian yang hanya menduduki beberapa kerusi di parlimen negara. Tetapi terdapat juga kebimbangan bahawa Presiden Milei akan menguji seimbang yang rapuh demokrasi Argentina memandangkan sikap tidak bertoleransi yang ditunjukkannya terhadap lawan dan sistem politik umumnya. di acara berceramah untuk melambangkan pemotongan negara adalah isyarat politiknya yang tidak terlalu halus.

Ini bukan bermakna kemenangan Massa akan menenangkan pengundi. Untuk satu, masih tidak jelas apa yang akan dilakukan Massa selain apa yang telah dicobanya. Kadar inflasi telah meningkat daripada 140% hari ini. Dia juga masih perlu berhadapan dengan parti pelbagai ideologi termasuk Cristina Fernández de Kirchner dan sekutunya serta sayap buruh parti yang akan memperdebatkan banyak usaha untuk mengurangkan perbelanjaan dan menangani kecacatan pasaran. Walau bagaimanapun, kedua-dua Massa dan gerakan Peronis telah menunjukkan keupayaan sejarah untuk beradaptasi dan rundingan. Ini bukan sikap yang diperolehi daripada Milei.

Siapa pun yang menang pada Ahad ini akan mewarisi krisis ekonomi kompleks di mana tiada jawapan mudah. Kekerapan ekonomi sejarah Argentina terikat dalam dasawarsa dasar awam yang tidak cekap—bahkan rasuah—dan kekurangan sekatan dan imbangan terhadap dasar fiskal dan monetari. Tetapi majoriti rakyat Argentina telah bergantung kepada kemurahan negara yang tidak mampan yang menggalakkan ketidakcekapan pasaran, hutang awam, dan inflasi.

Harapan terbaik adalah perikatan tengah yang luas untuk memperkukuh negara bagi pilihan sukar yang perlu dibuat. Walaupun Massa mempunyai pengkritik, seorang dalaman Peronis seperti dia mungkin berada pada kedudukan terbaik untuk membentuk sokongan itu. Ini adalah satu pertimbangan yang akan dipertimbangkan oleh jutaan pengundi ketika Argentina bersedia untuk salah satu pilihan raya paling penting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)