Apa Yang Perlu Diketahui Sebelum Menonton Pra-kuel The Hunger Games, The Ballad of Songbirds and Snakes

(SeaPRwire) –   Para penggemar Suzanne Collins’ boleh membersihkan busur dan anak panah mereka kerana siri ini kembali ke skrin perak dengan pra-sekuels yang lama ditunggu, , keluar pada 17 Nov.

Filem ini, berdasarkan novel Collins’, menampilkan Rachel Zegler sebagai Lucy Gray Baird dan Tom Blyth sebagai Coriolanus Snow muda, selain barisan pelakon yang lengkap termasuk Hunter Schafer sebagai sepupu Snow, Tigris; Viola Davis sebagai Dr. Volumnia Gaul; Peter Dinklage sebagai Dekan Casca Highbottom; dan Jason Schwartzman sebagai Lucky Flickerman. Pra-sekuels ini, yang mengambil masa 64 tahun sebelum peristiwa The Hunger Games, memberikan penonton pandangan ke era awal Panem ketika Capitol sedang bersedia untuk Hunger Games ke-10 tahunan.

Dalam buku dan filem, The Ballad of Songbirds and Snakes menerangkan titik perubahan asas untuk Hunger Games dan menggambarkan latar belakang Snow, menambah dimensi kepada watak jahat yang kemudian menjadi presiden Panem yang zalim. Snow adalah penting untuk menjadikan Hunger Games bukan hanya pergaduhan berdarah kejam tetapi juga bentuk hiburan yang tidak terlepas dari Capitol. Songbirds and Snakes menetapkan peristiwa The Hunger Games trilogi. Inilah yang perlu diketahui.

Bagaimana The Ballad of Songbirds and Snakes menghubungkan ke The Hunger Games

Siri The Hunger Games dan Songbirds and Snakes berlatarbelakangkan Panem, versi dystopian Perang Dunia Amerika Utara yang kacau balau, terdiri daripada 13 daerah dan Capitol, yang mempunyai semua wang dan barisan watak berwarna-warni. Setiap daerah menghasilkan barang untuk Capitol (minyak, kayu, ikan, dsb.) dan dinomborkan berdasarkan kelas, dengan Daerah 1 menjadi yang paling kaya dan kaya sumber, manakala yang lain kurang demikian.

Selepas pemberontakan gagal selama tiga tahun terhadap Capitol oleh warga Panem, kira-kira satu dekad sebelum peristiwa Songbirds and Snakes, Hunger Games ditubuhkan sebagai tradisi tahunan yang ganas. Setiap daerah dipaksa menghantar seorang budak lelaki dan perempuan—dipilih semasa upacara yang dipanggil “The Reaping”—ke arena di mana mereka berjuang hingga mati, meninggalkan pemain tunggal sebagai pemenang. Capitol mengenakan permainan itu untuk menghukum daerah dan mengingatkan mereka siapa yang memegang kuasa.

Hunger Games yang dilihat dalam adalah mesin hiburan dan spektakel yang lancar: bakal-bakal mendapat penyegaran dan latihan senjata sebelum memasuki pertempuran ganas di arena yang boleh berubah pada bila-bila masa mengikut kehendak pengawal permainan. Permainan disiarkan, mengubah bakal-bakal menjadi watak dengan plot untuk penonton Capitol menyokong—dan, akhirnya, membantu dengan menghantar ubat dan makanan kepada pejuang kegemaran mereka.

Songbirds and Snakes membuka pada versi kejam tetapi kurang menarik Hunger Games. Pada 10 tahun pertama permainan, bakal-bakal dihantar ke arena tanpa apa-apa selain senjata, dan dibiarkan berjuang—menyebabkan permainan berakhir dalam tempoh beberapa jam. Dekad sebelum Katniss Everdeen dan Peeta Mellark muncul, pembuat permainan sedang menentukan cara untuk, secara praktikal, meningkatkan kadar penarafan dan minat dalam permainan.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

The Ballad of Songbirds and Snakes menceritakan latar belakang Presiden Snow

Pelajar di sekolah tertinggi di Capitol menjadi mentors kepada bakal-bakal dalam usaha untuk menjadikan permainan lebih menarik. Coriolanus Snow, seorang pelajar di Akademi, mencadangkan bahawa permainan memainkan kepentingan penonton dan menetapkan preseden bakal-bakal menerima hadiah melalui penaja. Bersama rakan sekelasnya, Snow juga diberi tugas menjadi mentor salah seorang bakal-bakal muda. Apabila dia bertemu bakal Lucy Gray, ahli nomad muzik yang terperangkap di Daerah 12 semasa perang, mereka membentuk ikatan yang tidak diduga, melemparkan masa depan Snow ke dalam soalan. Dia dan Snow perlu bekerjasama untuk memastikan keselamatan Lucy tetapi, tentu sahaja, segalanya tidak berjalan mengikut rancangan.

Dalam The Hunger Games, Snow adalah lawan Katniss Everdeen. Benar kepada namanya, dia sejuk dan mempunyai dendam terhadap Katniss selepas dia memaksa tangan pembuat permainan untuk membenarkan kedua-dua dia dan Peeta menang. Songbirds and Snakes mendedahkan mengapa keyakinan Katniss yang tidak tergoyahkan terhadap dirinya dan keupayaannya adalah duri khas di mata Snow: ia mengingatkannya kepada Lucy Gray.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)