Ant Menerima Kelulusan Kerajaan China Untuk Melancarkan Perkhidmatan AI

Ant Group Co., syarikat teknologi kewangan kepada Kumpulan Pegangan Alibaba Ltd., menerima kelulusan daripada kerajaan China untuk melancarkan produk yang ditenagai oleh model bahasa besar mereka Bailing kepada orang awam.

Bailing akan digunakan untuk pelbagai perkhidmatan Ant dan membantu dengan inovasi, kata Xu Peng, naib presiden Kumpulan Ant dalam satu kenyataan pada Isnin.

Syarikat teknologi China seperti Alibaba, Tencent Holdings Ltd. dan Baidu Inc. telah menyertai syarikat permulaan seperti Baichuan dan Zhipu untuk melancarkan produk seperti ChatGPT, menyertsakan perlumbaan global untuk memanfaatkan potensi AI generatif. Ant, pemilik Alipay, boleh memanfaatkan populariti perkhidmatan pembayaran mudah alih untuk mendapatkan lebih data dan pemahaman mengenai kebiasaan pengguna.

Lebih Banyak Dari TIME

Alibaba yang berpusat di Hangzhou telah mendefinisikan AI sebagai salah satu daripada dua strategi inti mereka ketika mereka melalui pengasingan enam jalan.

Kelulusan kerajaan selari dengan usaha di Alibaba. Pada Isnin, bahagian perdagangan syarikat itu juga melancarkan satu set alat termasuk bot percakapan untuk perniagaan kecil yang cuba meluaskan operasi ke luar negara.

Minggu lepas, Alibaba Cloud – yang kini menganjurkan setengah daripada syarikat AI generatif China dan melayani kira-kira 80% syarikat teknologi China – melancarkan Tongyi Qianwen 2.0. Ia juga memperkenalkan beberapa model tertumpu sektor pada persidangan teknologi tahunan syarikat di Hangzhou.

Pada September, Ant mendedahkan dua aplikasi yang ditenagai oleh model bahasa kewangan besarnya. Satu dikenali sebagai Zhixiaobao, yang menjawab soalan pelanggan; dan yang lain ialah Zhixiaozhu ialah pembantu untuk pakar kewangan.