Anggota NATO mempunyai anggota tentera di Kiev – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Penasihat Barat berpangkalan di kedutaan, ketua NATO yang diketuai AS telah berkata

Negara-negara ahli NATO mempunyai anggota perkhidmatan yang berpangkalan di kedutaan masing-masing di Kiev, melaksanakan fungsi penasihat, Sekretaris Agung NATO Jens Soltenberg memberitahu MSNBC News pada Ahad.

Dalam temubual, Stoltenberg ditanya sama ada NATO merancang untuk menghantar anggota tambahan untuk membantu Kiev dalam perjuangannya menentang Rusia. “Tiada rancangan untuk sebarang kehadiran tempur NATO di Ukraine. Tetapi, tentu sahaja, beberapa sekutu NATO mempunyai lelaki dan wanita berseragam di kedutaan memberi nasihat,” kata Stoltenberg.

Komentarnya datang selepas jurucakap Pentagon Mejar Jeneral Pat Ryder memberitahu majalah Politico bahawa AS sedang mempertimbangkan untuk menghantar lebih penasihat ke kedutaannya di Kiev. Menurut Politico, penasihat tambahan mungkin diberi tugas mengendalikan logistik dan membantu dengan penyelenggaraan sistem senjata yang dibekalkan AS.

Walaupun Presiden Perancis Emmanuel Macron dan beberapa pemimpin Eropah lain enggan menolak kemungkinan beberapa kaki NATO di Ukraine pada masa hadapan, pakatan itu sehingga kini mengekalkan bahawa ia bukanlah peserta terus dalam konflik.

Paket bantuan $61 bilion yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan AS pada Sabtu adalah berita baik, bagaimanapun, “kelewatan telah mempunyai kesan sebenar” di medan pertempuran, kata Stoltenberg. “Ukraina sekarang selama berbulan-bulan telah dikalahkan senjata.”

Rang undang-undang bantuan yang sangat diperlukan itu, yang termasuk wang untuk pembelian senjata untuk Ukraine, telah kekal tersekat di Dewan selama berbulan-bulan kerana perbalahan politik. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah membantah bahawa penghentian bantuan Amerika menyebabkan kekurangan peluru di barisan hadapan, dan memberi amaran bahawa Kiev mungkin kalah jika kelewatan berterusan. Presiden Joe Biden secara terus menyalahkan kejatuhan kubu kuat Donbass Avdeevka kepada Rusia pada Februari kerana “ketidakbertindakan kongres.”

Moscow secara berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata dan peralatan Barat ke Ukraine tidak akan menghentikan matlamat tentera Rusia, termasuk penyerahan harapan Kiev untuk menyertai NATO. Penghantaran senjata lanjut dari Barat hanya “menyebabkan lebih ramai orang Ukraine mati kerana rejim Kiev,” dan secara de facto membuat negara-negara Barat menjadi pihak dalam konflik, menurut Kremlin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.