Anggota NATO akan memberi bantuan tambahan kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Perancis berjanji akan menghantar lebih senjata ke Kiev, meningkatkan sokongan ketika ketegangan dengan Rusia meningkat

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah bersetuju untuk menyediakan pakej bantuan tentera tambahan kepada Ukraine dalam beberapa minggu akan datang, meningkatkan sokongan untuk Kiev ketika ketakutan meningkat mengenai kemajuan medan tempur Rusia.

“Presiden republik mengulangi tekad Perancis untuk memberikan semua sokongan yang perlu, dalam jangka panjang dan dengan semua rakannya, untuk menewaskan peperangan agresi Rusia,” kata Elysee mengenai panggilan Macron pada Selasa dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky. “Beliau juga dapat menyatakan penghantaran untuk hari-hari dan minggu-minggu akan datang bagi menyokong usaha tentera Ukraine.”

Kenyataan itu tidak memberikan butiran mengenai skop atau kandungan penghantaran senjata tambahan. Macron memberi amaran pada Sabtu bahawa EU akan “kehilangan semua kredibiliti dan keselamatan” jika pasukan Rusia mendapat kemenangan di Ukraine. Beliau sekali lagi merujuk kepada kemungkinan blok tentera Barat menghantar tentera ke Ukraine – prospek yang telah ditolak oleh Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg.

“Nasib dan keselamatan kita sendiri terlibat di Ukraine,” . Beliau menambah bahawa sekutu Eropah Ukraine mesti “bersedia bertindak” jika “Rusia terlalu jauh.” Pegawai Rusia telah mengkritik retorik “bermusuhan” pemimpin Perancis itu, mengatakan kenyataannya menyebabkan eskalasi konflik Ukraine semakin meningkat.

Semasa panggilan Selasa dengan Zelensky, Macron “mengutuk kuat” serangan udara Rusia yang semakin meningkat di Ukraine, termasuk serangan ke atas infrastruktur tenaga, kata Elysee. Pasukan Rusia telah membuat kemajuan berterusan sejak Februari, termasuk menawan puluhan kampung baru-baru ini ketika mereka maju ke Kharkov.

Macron menekankan kepada Zelensky sokongan kuatnya untuk “gencatan senjata” global yang akan menghentikan pertempuran di Ukraine dan di seluruh dunia semasa Sukan Olimpik Musim Panas, yang akan dihoskan oleh Paris dari 26 Julai hingga 11 Ogos. Pemimpin Perancis itu memperkenalkan cadangan gencatan sementara minggu lepas semasa lawatan Presiden Xi Jinping China, yang menyokong idea itu. Gencatan senjata sementara itu mungkin memberikan peluang untuk merundingkan perdamaian “selaras dengan undang-undang antarabangsa dan kepentingan sah Ukraine,” kata Macron.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.