Andrew Tate akan diadili di Romania kerana pemerdagangan seks dan rogol

(SeaPRwire) –   Tarikh perbicaraan Andrew Tate di Romania kerana pemerdagangan seks dan rogol belum ditetapkan

Mahkamah Bucharest telah memutuskan untuk meneruskan perbicaraan Andrew Tate, pengaruh media sosial berbangsa Inggeris-Amerika yang dituduh merogol, penyeludupan manusia, dan mengendalikan kumpulan jenayah untuk mengeksploitasi wanita secara seksual.

Tate, 37 tahun, dan abangnya Tristan telah ditahan pada bulan Disember 2022. Kedua-dua lelaki telah didakwa pada bulan Jun lepas, bersama-sama dengan dua wanita warga Romania yang didakwa sebagai rakan kongsi mereka. Mereka menafikan semua tuduhan.

Adik-beradik Tate telah mencabar dakwaan dalam peringkat perbicaraan awal. Pada hari Jumaat, Mahkamah Bucharest memutuskan mahkamah akan membenarkan kes ini diteruskan, tetapi tarikh perbicaraan belum ditetapkan.

“Keputusan yang dikeluarkan oleh hakim perbicaraan awal tidak berasas secara undang-undang dan tidak berhujah,” kata Eugen Vidineac, salah seorang peguam untuk adik-beradik Tate. “Kami telah memfailkan rayuan yang kuat kerana kami percaya keputusan itu bercanggah dengan undang-undang.”

Peguam lain, Ioan Gliga, memberitahu AP bahawa hujah yang mencabar siasatan jenayah dan dakwaan “tidak menerima perhatian yang diperlukan dalam perbicaraan awal,” tetapi pertahanan Tate yakin mahkamah rayuan akan membuat keputusan menguntungkan mereka.

Adik-beradik itu dipenjara selama tiga bulan sebelum dipindahkan ke tahanan rumah. Sejak itu, mahkamah membenarkan mereka bergerak di Romania tetapi menolak permohonan mereka untuk bepergian dalam EU.

Bulan lepas, Romania bersetuju untuk mengekstradisi adik-beradik Tate ke UK atas tuduhan “agresi seksual” pada tahun 2012-2015, tetapi hanya selepas proses undang-undang domestik selesai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.