Amerika Syarikat Mengumumkan Kedatangan Sebuah Kapal Selam Nuklear di Timur Tengah

US Nuclear Submarine USS Kentucky Sails to South Korea as North Korea Tests Missiles

560 kaki panjang, 18,750 tan tenggelam dan membawa sebanyak 154 peluru berpandu Tomahawk, kapal selam kelas Ohio adalah antara senjata paling berkuasa tentera AS. Biasanya, lokasi kapal selam kelas Ohio dirahsiakan kerana beberapa kapal selam berkuasa nuklear itu menyelam secara senyap di laut pada bila-bila masa.

Tetapi dalam pengumuman awam yang jarang, Pemerintah Pusat AS menulis pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa sebuah kapal selam kelas Ohio tiba di Timur Tengah pada 5 November. Langkah itu adalah usaha terbaru AS untuk meningkatkan kehadiran tentera di rantau ini dan untuk menghalang Hezbollah, Iran dan sekutu mereka di rantau ini daripada meningkatkan ketegangan.

“Ia tidak biasa untuk menekankan pergerakan sistem senjata strategik seperti kapal selam kelas Ohio,” kata Jonathan Lord, Pengarah Program Keselamatan Timur Tengah di Pusat Keselamatan Amerika Baru. “Ia benar-benar berkaitan dengan usaha pentadbiran untuk menghalang Hezbollah dan pelaku lain daripada menyertai pertempuran ini dan membuka barisan hadapan baru terhadap Israel.”

Bagi beberapa pakar, pengumuman itu adalah tanda bahawa kerajaan AS tidak berfikir bahawa spektrum konflik yang lebih luas telah mereda lagi. “Anda tidak melakukan jenis penempatan (dan mesej) pentadbiran melakukan di rantau ini sekarang kecuali anda mempunyai sebab yang baik untuk bimbang” tentang peningkatan ketegangan, Eric Brewer, pakar dasar senjata nuklear di Inisiatif Ancaman Nuklear menulis di X.

Mengingat julat peluru berpandu Tomahawk, serta keupayaan kapal selam, Lord berkata bahawa penempatan itu “mungkin lebih difokuskan pada ancaman di dan sekitar Mediterranean. Tetapi, peluru berpandu itu boleh bergerak jauh lebih jauh daripada utara Lubnan.”

Kumpulan militan Lubnan Hezbollah telah mengancam berulang kali bahawa ia mungkin meningkatkan serangan terhadap Israel, tetapi dalam ucapan yang sangat dinanti-nantikan pada hari Jumaat, pemimpin kumpulan itu Hassan Nasrallah tidak mengisytiharkan perang. Sejauh ini, kumpulan itu, yang mempunyai puluhan ribu pejuang dan persenjataan lebih daripada 100,000 roket, telah menembak roket dan drone ke utara Israel, serta bertukar tembakan dengan pasukan Israel di sempadan Lubnan-Israel. Dari Yemen, pemberontak Houthi juga telah menembakkan peluru berpandu dan drone ke Israel.

Kumpulan Iran lain di Syria dan Iraq juga telah menembakkan roket dan drone ke pangkalan tentera AS di rantau itu. Pada Isnin, 6 Nov, jurucakap Pentadbiran Ryder berkata bahawa bilangan serangan itu meningkat kepada 38 serangan cubaan sejak 17 Oktober. Sejumlah 46 anggota perkhidmatan telah cedera secara keseluruhannya. Walaupun AS telah bertindak balas dengan dua serangan ke tapak tentera berkaitan Iran di Syria pada 27 Oktober, ini telah berbuat sedikit untuk menghentikan serangan sehingga kini.