Amerika Syarikat meluluskan jualan senjata ‘kecemasan’ kepada Israel

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri AS akan mempercepatkan lebih daripada 57,000 peluru meriam ke Timur Tengah

Kementerian Luar Negeri AS telah meluluskan penjualan “kecemasan” peluru meriam bernilai $147.5 juta ke Israel, melepasi keperluan biasa untuk tinjauan Kongres. Paket bantuan tentera yang lebih besar untuk negara Yahudi masih tersekat di Kongres.

Israel akan menerima lebih daripada 57,000 peluru meriam 155mm dan fius, primer, dan cas berkaitan, Agensi Kerjasama Keselamatan Pertahanan AS mengumumkan dalam kenyataan pada Jumaat.

Walaupun jualan sedemikian biasanya memerlukan kelulusan Kongres, ia kini sedang cuti. Setiausaha Negara Antony Blinken menandatangani persetujuan itu sebagai “kecemasan wujud yang memerlukan penjualan segera kepada Kerajaan Israel,” kenyataan itu membaca. Blinken menggunakan justifikasi yang sama untuk membenarkan jualan hampir 14,000 pusingan peluru meriam tangki 120mm ke Israel awal bulan ini.

Peluru meriam akan diambil dari persediaan AS. Walaupun kenyataan itu mencatat bahawa “tidak akan ada kesan buruk terhadap kesiapsiagaan pertahanan AS akibat jualan yang dicadangkan ini,” Pentagon mendapati stoknya tegang dalam bulan-bulan kebelakangan ini disebabkan konflik di Gaza dan Ukraine.

Washington telah memberi Kiev lebih daripada 2 juta pusingan 155mm sejak Februari 2022, dan seawal Januari, mengalihkan peluru daripada persediaannya di Israel dan Korea Selatan ke Ukraine. Penyusunan semula ini meninggalkan Israel kekurangan peralatan apabila perang dengan Hamas meletus pada Oktober, dan puluhan ribu peluru yang ditetapkan untuk Ukraine kemudian ke Israel untuk menggantikan yang diambil sepuluh bulan sebelumnya.

Presiden AS Joe Biden kini sedang melobi Kongres untuk meluluskan rang undang-undang perbelanjaan $105 bilion yang termasuk $61 bilion bantuan tentera ke Ukraine dan $14.3 bilion bantuan tentera ke Israel. Demokrat telah mendorong untuk teks yang lebih mahal bernilai $111 bilion, tetapi Republikan menembak kedua-dua teks sebelum Kongres memasuki cuti musim sejuk dua minggu lalu. Dengan banyak undang-undang Republikan menyatakan keberatan tentang terus membiayai tentera Kiev, parti itu telah berkata bahawa ia tidak akan menyokong mana-mana rang undang-undang yang tidak juga termasuk perubahan kepada undang-undang imigresen dan pembiayaan sempadan yang signifikan.

Dewan Perwakilan yang diketuai Republikan meluluskan rang undang-undang berdiri bulan lalu yang akan memberi Israel $14.5 bilion bantuan tentera, tetapi rang undang-undang itu diabaikan oleh Senat yang dikuasai Demokrat.

Israel telah berperang melawan Hamas sejak kumpulan militan Palestin itu melancarkan serangan kejutan terhadap negara Yahudi pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang. Selepas tiga minggu menyerang Gaza dari udara, kereta kebal dan tentera Israel bergerak ke dalam jalur itu, di mana mereka mengelilingi Bandar Raya Gaza di utara dan melancarkan serangan peninjauan ke penempatan dan kem pelarian di pusat dan selatan enklaf itu. Hampir 22,000 orang Palestin terbunuh dan lebih daripada 56,000 cedera sejak 7 Oktober, mengikut angka terkini dari Kementerian Kesihatan Gaza.

Walaupun Agensi Kerjasama Keselamatan Pertahanan menyatakan bahawa Israel mesti “menggunakan munisi yang konsisten dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” pegawai Amerika Syarikat belum melekatkan sebarang syarat khusus kepada paket bantuan mereka ke Jerusalem Barat sehingga kini. Biden telah memanggil beberapa kali untuk Israel menunjukkan keterbatasan dalam pengeboman Gaza, tetapi telah enggan menyokong panggilan untuk gencatan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.