Amerika Syarikat dan India Membicarakan Keselamatan Wilayah Indo-Pasifik Apabila Ketua Diplomatik dan Pertahanan Bertemu

India US Blinken

NEW DELHI — Menteri luar negeri dan ketua pertahanan teratas dari India dan Amerika Syarikat bertemu Jumaat memberi tumpuan kepada isu-isu keselamatan yang melibatkan Indo-Pasifik, China dan perang Israel-Hamas.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata Amerika Syarikat dan India mempunyai perkongsian yang kukuh dan akan membincangkan perkara-perkara dengan implikasi untuk masa depan.

“Masa depan adalah sekarang,” katanya kepada wartawan.

“Kami menggalakkan Asia Pasifik yang bebas, terbuka dan makmur, termasuk dengan mengukuhkan perkongsian kami dalam Quad dengan Jepun dan Australia,” kata Blinken dalam ucapan awal perjumpaan itu.

Beliau juga berkata bahawa Amerika Syarikat dan India mengukuhkan perkongsian mereka dalam keamanan antarabangsa dan menguatkan tatanan berasaskan peraturan.

Blinken juga berkata kerjasama pertahanan adalah salah satu tiang utama dalam hubungan antara kedua-dua negara.

Menteri Luar Negeri India Subrahmanyam Jaishankar berkata situasi di Timur Tengah adalah kebimbangan besar.

Walaupun India mengutuk serangan Hamas terhadap Israel, ia telah cuba menimbangkannya dengan berkata bahawa “India sentiasa menyokong penggunaan semula perundingan langsung untuk menubuhkan Negara Palestin yang berdaulat, bebas dan mampan yang hidup dalam sempadan yang diiktiraf dan selamat, bersebelahan dengan damai dengan Israel.”

“Walaupun peperangan di Gaza dan Ukraine adalah isu-isu mendesak, cabaran yang lebih kekal bagi kedua-dua Amerika Syarikat dan India berkaitan dengan China dan orientasinya yang merevisi,” kata C. Uday Bhaskar, seorang pensyarah tentera laut bersara.

Intimidasi China terhadap Filipina baru-baru ini adalah perkara yang sangat relevan kepada Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara serta empat negara Quad – Amerika Syarikat, Jepun, India dan Australia, katanya.

China dan Filipina mempunyai beberapa konfrontasi terkini di Laut China Selatan, di mana beberapa kerajaan mempunyai tuntutan bertindih.

Hubungan India telah merosot dengan China sejak 2020, apabila tentera India dan China bertembung sepanjang sempadan yang dipertikai mereka di kawasan Ladakh Himalaya, menyebabkan 20 tentera India dan empat tentera China terbunuh.

Satu keadaan berdiri melibatkan beribu-ribu askar di kawasan Ladakh timur masih berterusan walaupun beberapa pusingan perbincangan tentera dan diplomatik.

Garis Sebenar Kawalan memisahkan wilayah yang dikuasai China dan India dari Ladakh di barat ke negeri India timur Arunachal Pradesh, yang dituntut China sepenuhnya. India dan China berperang atas sempadan mereka pada tahun 1962.

Blinken berada di Asia melibatkan diplomasi intensif dengan rakan serantau untuk menunjukkan kesatuan terhadap perang Rusia di Ukraine dan isu-isu utama lain dan mencegah perbezaan yang wujud mengenai Gaza menjadi lebih mendalam.

India dan Amerika Syarikat telah mengadakan perbincangan dua-plus-dua antara menteri luar negeri dan pertahanan India dengan setiausaha negara dan pertahanan Amerika Syarikat sejak 2018 untuk membincangkan isu-isu kebimbangan dan mengukuhkan hubungan dua hala.

Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin dan rakannya dari India Rajnath Singh akan membincangkan pelan industrinya untuk kerjasama pertahanan yang akan mempercepat kerjasama teknologi dan kerjasama pengeluaran dalam bidang pengawasan, pengintipan, peluru dan bidang lain, kata jabatan pertahanan dalam kenyataan.

Washington menjangkakan India akan menjadi penyedia keselamatan utama di kawasan Indo-Pasifik.

Semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Amerika Syarikat pada Jun, kedua-dua pihak mengambil panduan dasar untuk industri pertahanan untuk membolehkan mereka menghasilkan sistem pertahanan maju bersama dan bekerjasama dalam penyelidikan dan ujian prototaip.