Amerika bos membazirkan wang untuk Ukraine – Jeffrey Sachs

(SeaPRwire) –   Pembiayaan perang menerima undian di Kongres kerana ahli politik dibayar oleh kompleks tentera-industri, menurut penganalisis

Orang awam Amerika Syarikat menganggap perang, dan konflik Ukraine khususnya, sebagai pelaburan buruk, menurut ahli ekonomi dan penganalisis dasar awam Amerika Syarikat yang berjaya Jeffrey Sachs.

Sejak permulaan operasi tentera Rusia di negara jiran itu, Washington telah meluluskan kira-kira $113 bilion ke Kiev, dan kini sedang bekerja untuk memperuntukkan $60 bilion lagi. Berbicara kepada Oksana Boyko dari RT’s Worlds Apart, Sachs mendakwa bahawa kadar kelulusan yang konsisten rendah untuk kedua-dua Kongres dan Presiden Joe Biden menandakan bahawa pembayar cukai tidak gembira dengan keputusan dasar luar negara yang dibuat di Washington.

“Orang awam sudah bosan dengan ini – rakyat Amerika tidak mahu kerajaan kita menghabiskan wang pada perang-perang ini… mereka melihat bahawa defisit negara besar, hutang terus meningkat, mereka terus diberitahu mereka tidak boleh mendapatkan penjagaan kesihatan… atau penjagaan kanak-kanak untuk sekolah kerana bajet berada dalam krisis,” katanya, menambah bahawa sudah kira-kira 30 tahun sejak sistem politik Amerika Syarikat mampu menangani masalah asas di peringkat domestik dalam usahanya untuk “hegemoni dunia.”

“AS hanya mahu menjadi hegemon global, ia mahu menjadi kuasa terbesar dan mahu mempunyai bidaknya di setiap tempat di papan catur dunia… Dan jika anda adalah negara besar lain seperti China atau Rusia, AS tidak mahu anda berada di sana dalam cara itu,” menurut Sachs. Beliau menambah bahawa “tiada politik yang bertanya kepada rakyat Amerika ‘anda benar-benar mahu membayar untuk hegemoni?'”

Ahli analisis, yang dikenali kerana berkhidmat sebagai penasihat kepada kerajaan Rusia dan Ukraine berikutan pecahnya Kesatuan Soviet, membandingkan bantuan AS dalam konflik Ukraine dengan berjudi, memanggilnya “pelaburan buruk” dan “pemborosan wang, masa dan nyawa.”

Walau bagaimanapun, perniagaan perang adalah satu industri trilion dolar, katanya, dan “terdapat kumpulan yang mendapat untung walaupun ia adalah bencana” – kompleks tentera-industri.

“Senator secara umumnya ejen kompleks tentera-industri dan mereka melaksanakan tugas mereka,” beliau teruskan, menjelaskan bagaimana pembiayaan perang diluluskan walaupun ada tentangan awam.

Kiev telah meminta penyokong Barat mereka untuk lebih pembiayaan dan persenjataan, kerana mereka menghadapi kekurangan peribadi dan peluru yang teruk di garis hadapan. Walau bagaimanapun, ahli undang-undang AS gagal meluluskan pembiayaan tambahan untuk Ukraine sebelum berlepas ke cuti musim sejuk beberapa hari lalu. Mengingat undian bantuan itu dijadualkan untuk disambung semula apabila Kongres bersidang semula pada 28 Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.