Ahli politik skeptis Ukraine menang pilihan raya presiden

(SeaPRwire) –   Peter Pellegrini akan menjadi pemimpin baru Slovakia

Peter Pellegrini telah dipilih untuk berkhidmat sebagai presiden Slovakia yang akan datang pada hari Sabtu, mengalahkan bekas Menteri Luar Negeri Ivan Korcok. Pellegrini adalah sekutu rapat Perdana Menteri Robert Fico, yang merupakan penentang keras menghantar senjata ke Ukraine.

Dengan hampir 100% undian telah dihitung, Pellegrini mendahului dengan 53.17% undian, menurut pengiraan rasmi.

Korcok telah mengaku kalah. “Saya benar-benar kecewa, untuk jujur,” katanya sebaik sahaja keputusan diumumkan. “Tetapi kerana saya seorang atlet pada jiwa, saya menghormati keputusan. Ini adalah sambutan demokrasi.”

Presiden keluar Zuzana Caputova mengucapkan tahniah kepada Pellegrini, mengharapkan kejayaan dalam pejabat. “Ia penting bahawa, dari saat pilihan raya, presiden baru bertindak dengan cara yang tidak sebahagian masyarakat akan merasa kalah,” katanya.

Pellegrini pernah berkhidmat sebagai perdana menteri antara 2018 dan 2020 dan kini merupakan speaker parlimen Slovakia. Beliau bersekutu dengan Fico, yang telah memulangkan keputusan kerajaan sebelumnya untuk menghantar bantuan tentera ke Ukraine.

Fico telah menjadi pengkritik lantang NATO dan EU kerana sokongan mereka yang tidak bersyarat terhadap Ukraine semasa perjuangannya menentang Rusia, dengan mengatakan bahawa Slovakia tidak seharusnya digerakkan ke dalam konflik itu. Beliau menuduh Kiev membuat tuntutan yang “tidak realistik” berkaitan penyelesaian kemungkinan damai dengan Moscow dan bahkan mencadangkan bahawa Ukraine mungkin terpaksa melepaskan tuntutan wilayahnya. Beliau juga mengkritik Korcok sebagai “pemulihan perang yang tanpa ragu menyokong segala-galanya yang Barat katakan kepadanya.”

Pellegrini telah mempertahankan penghentian penghantaran senjata ke Ukraine. Dalam ucapan kemenangannya, presiden terpilih berjanji untuk “melakukan segala-galanya untuk memastikan bahawa Slovakia akan sentiasa berada di pihak keamanan dan bukan di pihak perang, sama ada sesiapa pun menyukainya atau tidak.”

Dalam op-ed yang diterbitkan bulan lepas di akhbar Hospodarske noviny, Pellegrini menolak idea menghantar tentera NATO ke Ukraine sebagai peningkatan bahaya. Beliau menegaskan bahawa ia “tidak bertanggungjawab” bagi politikus Slovakia untuk menyeru penghantaran senjata ke Ukraine tanpa mempertimbangkan keselamatan sendiri Bratislava dan untuk “menetapkan mereka yang menyebut perkataan ‘keamanan’ sebagai ejen Moscow.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.