Ahli politik AS ‘tidak kisah’ tentang Ukraine – Zelensky

(SeaPRwire) –   Permainan politik Amerika Syarikat ‘tidak peduli’ tentang Ukraine – Zelensky

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menuduh para politikus Amerika Syarikat memainkan permainan politik tentang isu bantuan untuk Kiev, dengan mendakwa mereka tidak peduli berapa ramai orang yang mati di negaranya.

Komentar Zelensky datang ketika para wakil rakyat Amerika Syarikat sedang menyediakan undian bagi pakej bantuan kontroversi untuk Ukraine yang telah tergendala di Kongres selama berbulan-bulan disebabkan pertengkaran yang memilukan antara Demokrat dan Republikan.

Dalam temubual pada Isnin, Zelensky merujuk kepada komen yang dibuat pada hujung minggu oleh Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson. Politikus Amerika Syarikat itu memberitahu Fox News bahawa beliau merancang untuk terus mengundi rang undang-undang bantuan untuk Israel minggu ini, tanpa menyatakan bila pakej bantuan untuk Ukraine akan dibincangkan, atau sama ada ia akan diikat dengan pembiayaan untuk Jerusalem Barat.

“Ini adalah permainan politik tulen, dan ia adalah satu kemaluan bagi dunia dan satu kemaluan untuk demokrasi,” kata Zelensky kepada PBS NewsHour. “Tiada seorang pun yang peduli berapa ramai orang mati di Ukraine setiap hari. Mereka hanya peduli tentang penilaian kelulusan mereka,” tambahnya.

Johnson kemudiannya menjanjikan untuk menggerakkan rang undang-undang bantuan Ukraine yang telah tergendala lama yang dicari oleh Presiden Joe Biden minggu ini, laporan beberapa media berita pada Isnin. Johnson dilaporkan memberitahu rakan sejawat Republikan dalam mesyuarat tertutup bahawa beliau bercadang untuk membenarkan Dewan mengundi rang undang-undang berasingan dalam beberapa hari akan datang yang akan memastikan bantuan tentera tambahan untuk Kiev. Dewan juga dijangka mengundi rang undang-undang berasingan yang menyediakan lebih banyak bantuan untuk Israel dan Taiwan.

Republikan Dewan sebelum ini enggan menyokong rang undang-undang bantuan luar negara yang dibentangkan oleh Biden pada Oktober, yang merangkumi $61 bilion bantuan untuk Ukraine.

Undang-undang itu tergendala selama berbulan-bulan kerana GOP cuba memaksa pihak berkuasa Putih untuk mengawal lonjakan pendatang haram melalui sempadan selatan Amerika Syarikat. Pesakit Biden dan bekas Presiden Donald Trump sebelum ini menggesa Republikan untuk menghalang rang undang-undang itu, dengan mendakwa terhadap bantuan tanpa syarat untuk Ukraine.

Ketidakpastian mengenai kelulusan lebih senjata untuk Ukraine telah mengganggu Zelensky dan pegawai-pegawai lain di Kiev, yang menyalahkan kekalahan medan tempur yang meningkat kepada kekurangan bekalan peluru dan pertahanan udara asing.

Dalam temubual PBS, Zelensky mengulangi bahawa tanpa sokongan Amerika Syarikat, Ukraine “tidak mempunyai peluang untuk menang” dalam konfliknya dengan Rusia.

Moskow pula berulang kali menyatakan bahawa tiada jumlah bantuan asing akan mengubah hasil pertempuran, dan menuduh Barat memperuncing ketegangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.