Ahli Parlimen UK menyokong rang undang-undang yang melarang sekatan barangan Israel

(SeaPRwire) –   Gerakan Boikot, Cabut Pelaburan dan Sanksi menghasut retorik anti-Semitik, menurut menteri kerajaan UK

Ahli Parlimen UK mengundi pada Rabu untuk menyokong rang undang-undang kerajaan Konservatif yang mencadangkan larangan ke atas institusi awam di United Kingdom daripada meletakkan sekatan ke atas pengimportan barangan dari Israel, walaupun mendapat tentangan daripada Buruh dan beberapa pembelot Tory.

Rang Undang-Undang Aktiviti Ekonomi Badan Awam (Hal Ehwal Luar Negeri) adalah usaha kerajaan untuk menangani gerakan yang dipanggil Gerakan Boikot, Cabut Pelaburan dan Sanksi (BDS). Gerakan yang diketuai Palestin ini berusaha untuk menggalakkan institusi UK untuk menghentikan perdagangan, atau bentuk interaksi lain, dengan Israel, untuk memprotes tindakan negara itu dalam peperangan semasa dengannya dengan Hamas.

Rang undang-undang yang dicadangkan, yang Ahli Parlimen mengundi dengan margin 282 berbanding 235, akan membuatkan tidak sah bagi badan awam, seperti majlis atau universiti, untuk dipengaruhi oleh penolakan politik atau moral terhadap negara asing apabila membuat keputusan ekonomi tertentu.

Menteri kerajaan Michael Gove, penyokong kuat Israel dan penyokong utama rang undang-undang ini, telah memberi amaran bahawa gerakan BDS boleh “membawa retorik anti-Semitik dan penyalahgunaan yang mengerikan.”

Parti Pembangkang Buruh, yang telah melawan tuduhan anti-Semitism dalam masa lalu, menawarkan kritikan dipertimbangkan terhadap rang undang-undang ini. Timbalan Menteri Timur Tengah bayangan Wayne David menulis pada Rabu bahawa walaupun “sesetengah orang telah menggunakan pelindung BDS untuk menghasut kebencian terhadap orang Yahudi,” rang undang-undang yang dicadangkan ini “dipenuhi” dengan masalah.

David menambah bahawa rang undang-undang ini merosakkan “titik permulaan bagi sebarang penyelesaian dua negara,” terutamanya dengan melayan Wilayah Palestin yang Diduduki “seolah-olah mereka sama dengan Negara Israel.”

Ahli Parlimen Kanan Konservatif Alicia Kearns, dianggap sebagai salah seorang pusat terkemuka parti itu, tergolong dalam gelombang kecil Tory yang menyatakan tentangan terhadap perundangan itu, dengan mengatakan bahawa ia cacat dalam beberapa bidang penting.

“Ia melanggar dasar luar kita,” kata Kearns menurut The Guardian, sambil menambah bahawa ia “menjejaskan kebebasan bersuara, bertentangan dengan undang-undang antarabangsa [dan] mempromosikan keistimewaan aneh dalam perundangan utama UK.”

Selain Kearns, The Guardian menyatakan bahawa beberapa Ahli Parlimen Konservatif lain tidak yakin dengan rancangan itu – kerana ia secara jelas menamakan Israel memerlukan perlindungan khas dan kelihatan merangka Wilayah yang diduduki sebagai sebahagian daripada takrifannya terhadap Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.