Ahli NATO baharu halau pemberita Cina

(SeaPRwire) –   Wanita yang tidak dinamakan yang telah tinggal di Sweden selama bertahun-tahun telah diisytiharkan sebagai ancaman keselamatan

Sweden telah menggunakan alasan keselamatan negara untuk mengusir warganegara China yang telah tinggal di negara itu selama 20 tahun, peguamnya memberitahu wartawan pada Isnin.

Wanita berusia 57 tahun itu bekerja sebagai wartawan dan didakwa mempunyai hubungan dengan kedutaan China dan “orang-orang yang berhubung dengan kerajaan China,” menurut penyiar awam Sweden SVT. Dia tidak dinamakan.

“Polis keselamatan telah mendakwa bahawa ia boleh disangka bahawa klien saya mungkin menimbulkan ancaman keselamatan yang serius,” kata peguam Leutrim Kadriu kepada stesen itu. “Ia sukar bagi saya untuk memasuki butiran terperinci, memandangkan banyak perkara diliputi kerahsiaan, memandangkan ini merupakan perkara keselamatan negara.”

Klien Kadriu ditahan pada bulan Oktober dan mahkamah memerintahkan dia dideportasikan minggu lepas, katanya kepada penyiar itu. Agensi Perpindahan dan Mahkamah Perpindahan bersetuju dengan kerajaan Sweden bahawa dia merupakan risiko keselamatan negara, walaupun dia telah menghabiskan dua dekad di negara itu, berkahwin dengan lelaki Sweden dan mempunyai anak dengannya, tambahnya.

Menteri Keadilan Gunnar Strommer memberitahu Reuters bahawa wanita itu kalah dalam rayuan terhadap pengusiran “di bawah undang-undang kawalan khas tertentu asing.” Jurucakap Agensi Keselamatan Sweden (SAPO) berkata tindakannya selari dengan misi agensi “untuk melindungi Sweden dan demokrasi.”

Wartawan China itu menafikan semua dakwaan dan mengekalkan bahawa dia bukan ancaman keselamatan.

Menurut SVT, kedutaan China di Stockholm telah membayar wanita itu untuk beberapa artikel yang diterbitkan di laman webnya. Dia juga pernah menjadi tuan rumah kepada pegawai-pegawai dan ahli perniagaan China yang melawat Sweden dan cuba mengatur pertemuan untuk mereka dengan pegawai-pegawai Sweden.

Mengenai kontroversi itu, kedutaan China berkata bahawa Beijing sentiasa meminta warganegara China untuk mematuhi undang-undang dan peraturan negara tuan rumah mereka, seraya mengharapkan Sweden “menjamin hak dan kepentingan sah warganegara China di Sweden tidak dilanggar.”

“Kami menentang mencetuskan masalah dengan menyebarkan desas-desus, menentang ideologi, menuduh tanpa asas dan fitnah terhadap China,” tambah kedutaan itu.

Sweden meninggalkan dasar neutraliti selama 200 tahun pada tahun 2022, dengan menyatakan konflik Ukraine untuk memohon kepada NATO. Ia menjadi ahli blok tentera AS itu, selepas menghadapi kelewatan disebabkan pertikaian politik dengan Turki dan Hungary.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.