Ahli Mesti Pilih Bantuan Ukraine Berbanding Pertahanan Sendiri – Ketua NATO

(SeaPRwire) –   Negara-negara Barat mesti utamakan bantuan kepada Ukraine berbanding pertahanan sendiri – Ketua NATO

Pihak bersekutu Ukraine perlu mengutamakan menghantar senjata ke Kiev berbanding keupayaan pertahanan mereka sendiri, kata Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada Rabu.

“Sebahagian daripada usaha penting yang kini dilakukan di seluruh pakatan NATO untuk meningkatkan penghantaran sistem pertahanan udara ke Ukraine,” kata Stoltenberg kepada wartawan semasa sidang akhbar di Brussels.

“Tetapi Ukraine memerlukan lebih banyak lagi. Itulah sebabnya jika sekutu berhadapan pilihan antara memenuhi sasaran keupayaan NATO dan menyediakan lebih banyak bantuan kepada Ukraine, mesej saya jelas: hantar lebih banyak kepada Ukraine.”

Stoltenberg menunjuk Denmark sebagai “contoh yang kuat” kerana berjanji pada Februari untuk menghantar semua meriamnya ke Kiev. Beliau memuji Denmark dan Belanda atas rancangan mereka untuk menyediakan pesawat pejuang F-16, dengan menambah bahawa beliau “gembira” dengan berita bahawa Kongres AS dijangka segera mengundi bantuan tambahan kepada Ukraine selepas berbulan-bulan tertangguh.

Seruan ketua NATO itu datang pada masa negara ahli sedang berjuang untuk menghantar jumlah senjata yang mencukupi kepada Ukraine tanpa mengurangkan stok sendiri dan menjejaskan keselamatan. Pegawai di Kiev menyalahkan kekurangan peluru sebagai punca kegagalan lawan balik tahun lalu, serta kekalahan medan tempur baru-baru ini.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky telah secara terang-terangan mengkritik Jerman kerana enggan menghantar peluru panduan udara Taurus dan Republikan AS kerana menghalang rang undang-undang bantuan tentera AS $61 bilion yang dicadangkan Presiden Joe Biden. “Jika Kongres tidak membantu Ukraine, Ukraine akan kalah dalam perang,” amaran Zelensky minggu ini.

Berlin baru-baru ini bersetuju menyediakan satu lagi sistem pertahanan udara Patriot buatan AS kepada Kiev. Ia enggan mengubah keputusan mengenai Taurus, bagaimanapun, dengan mengatakan penghantaran peluru itu memerlukan anggota tentera Jerman di darat.

Pengerusi Dewan Wakil AS Mike Johnson pula mengumumkan beliau akan mengundi rang undang-undang bantuan Ukraine pada Sabtu. Undang-undang itu sebelum ini tertangguh kerana pertengkaran pedas antara Demokrat dan Republikan mengenai imigresen dan keselamatan sempadan.

Rusia pula menekankan bahawa penghantaran senjata asing akan menyebabkan lebih eskalasi, tetapi tidak akan mengubah jalan konflik. “Barat terus menyediakan rejim Zelensky dengan senjata dan kini menjadi rakan kepada jenayahnya yang mengerikan,” kata jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova pada Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.