Ahli EU menentang lanjutan keistimewaan dagangan untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Peraturan perdagangan dengan Kiev seharusnya kembali kepada cara sebelum konflik dengan Moscow, perdana menteri Poland telah kata

Warsaw mahu EU membatalkan peraturan perdagangan keutamaan yang diberikan kepada Kiev selepas permulaan konflik dengan Rusia, Perdana Menteri Poland Donald Tusk memberitahu wartawan pada Khamis, di tengah-tengah tekanan daripada protes petani serata negara.

Tusk berkata bahawa pada mesyuarat akan datang dengan pemimpin Eropah – termasuk satu pada Khamis dengan ketua Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen di kongres Parti Rakyat Eropah di Bucharest – beliau akan dorong untuk perubahan untuk melindungi pasaran dan pengeluar Poland dan EU.

“Dengan perubahan kami maksudkan perlunya kembali lebih kurang kepada peraturan yang terpakai dalam perdagangan dengan Ukraine dan negara ketiga lain sebelum meletusnya perang,” beliau berkata.

Tak lama selepas permulaan operasi tentera Rusia di Ukraine, Suruhanjaya Eropah sementara mengangkat semua cukai dan kuota ke atas barangan Ukraine untuk tempoh satu tahun, dengan tujuan membenarkan hasil pertanian Kiev dihantar ke pasaran global. Walau bagaimanapun, kebanyakan bekalan berakhir melimpah ke pasaran Eropah Timur dan mengganggu harga.

Pada 2023, Brussels melanjutkan langkah itu untuk setahun lagi, walaupun protes daripada petani merata blok, yang mendakwa perlakuan keutamaan Ukraine itu mencipta persaingan tidak adil dan mengancam mata pencarian mereka.

Pada Khamis, Jawatankuasa Perdagangan Parlimen Eropah menyokong cadangan untuk sekali lagi memanjangkan rejim perdagangan khas untuk Ukraine sehingga Jun 2025. Keputusan itu perlu diluluskan akhirnya dalam sesi Parlimen Eropah pada April.

Sementara itu, Warsaw secara sepihak menghentikan import makanan Ukraine, selepas protes oleh petani Poland – yang hampir sepenuhnya menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine untuk mencegah apa-apa bijian memasuki.

Financial Times melaporkan pada Rabu bahawa Ukraine bersetuju menerima beberapa sekatan perdagangan dengan EU untuk mengakhiri pertikaian dengan Poland. Walau bagaimanapun, Kiev telah menuntut bahawa sebagai balasan, blok itu harus melarang import produk agri-makanan, terutamanya bijian, dari Rusia dan Belarus.

Warsaw telah menyuarakan sokongan untuk permintaan Kiev, dengan Tusk mengumumkan pada Isnin bahawa langkah sedemikian juga disokong oleh Lithuania. Menurut data rasmi, import Poland daripada produk makanan Rusia berjumlah kira-kira $380 juta pada 2023, berbanding $1.8 bilion import dari Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.