Ahli-ahli Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Menyatakan Bahawa Yahudi Tidak Membunuh Yesus

(SeaPRwire) –   Ahli-ahli perundangan telah memperluaskan definisi anti-Semitisme dalam undang-undang terbaru

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah meluluskan rang undang-undang yang bertujuan untuk memerangi anti-Semitisme di universiti-universiti Amerika di tengah-tengah protes pelajar yang berterusan terhadap operasi tentera Israel di Gaza.

Akta Kesedaran Anti-Semitisme telah diluluskan dengan undian 320 berbanding 91 pada hari Rabu, dengan 21 orang Republikan dan 70 orang Demokrat antara mereka yang menentang undang-undang tersebut.

Rang undang-undang itu akan memerlukan Kementerian Pendidikan AS untuk menggunapakai definisi luas anti-Semitisme yang digunakan oleh Persatuan Memori Antarabangsa Holocaust (IHRA), yang menggambarkan fenomena itu sebagai “persepsi tertentu terhadap orang Yahudi, yang boleh diekspresikan sebagai kebencian terhadap orang Yahudi.”

Ia juga mengandungi senarai “contoh-contoh kontemporari anti-Semitisme,” yang telah dikongsi secara dalam talian oleh pengguna media sosial, termasuk Ahli Perwakilan Republikan Marjorie Taylor Greene telah kata.

Antara contoh kebencian terhadap orang Yahudi yang disebut dalam dokumen itu adalah “menggunakan simbol dan imej yang berkaitan dengan anti-Semitisme klasik (contohnya dakwaan orang Yahudi membunuh Jesus atau fitnah darah) untuk menggambarkan Israel atau orang Israel.”

Marjorie Taylor Greene antara ahli perundangan yang mengundi menentang rang undang-undang itu. “Anti-Semitisme adalah salah,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter) pada hari Rabu, tetapi tambah beliau tidak akan menyokong undang-undang yang “boleh menghukum orang Kristian dengan anti-Semitisme kerana mempercayai Injil yang mengatakan Jesus telah diserahkan kepada Herod untuk disalibkan oleh orang Yahudi.”

Tindakan anti-Semitik lain yang disebut dalam rang undang-undang termasuk “menuduh warganegara Yahudi lebih setia kepada Israel… daripada kepentingan negara mereka sendiri,” membuat dakwaan “tentang konspirasi Yahudi dunia dan atau orang Yahudi menguasai media, ekonomi, kerajaan,” serta “membuat perbandingan dasar Israel masa kini dengan Nazi.”

Sejak pertengahan April, pelajar telah menubuhkan khemah protes di lebih daripada 40 kolej di seluruh AS, menuntut berhenti keganasan di Gaza dan menghentikan sokongan Washington terhadap Israel.

Demonstrasi awalnya aman, tetapi pergaduhan meletus di Universiti Columbia di New York, UCLA, dan kolej-kolej lain apabila polis bergerak untuk menyebarkan perhimpunan. Beratus-ratus orang telah ditangkap dalam kekacauan itu.

Israel menghadapi semakin banyak kritikan antarabangsa terhadap kadar kematian yang meningkat di kalangan orang Palestin berikutan serangan terbaru ke atas Gaza. Menurut kementerian kesihatan enklaf itu, lebih daripada 34,000 orang telah terbunuh dalam serangan udara dan operasi darat berterusan. Kempen itu dilancarkan berikutan serangan lintas sempadan ke atas Israel pada 7 Oktober oleh Hamas, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 orang diculik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.