Afrika Selatan desak Mahkamah Keadilan Antarabangsa bertindak terhadap serangan Rafah

(SeaPRwire) –   Penggubalan operasi darat Israel di bandar selatan Gaza mungkin melanggar lagi hak-hak Palestin, kata Johannesburg

Afrika Selatan menggesa Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk menilai sama ada serangan darat Israel yang dirancang di bandar selatan Gaza Rafah memerlukan campurtangan mahkamah untuk mencegah pelanggaran hak-hak Palestin yang lebih lanjut dalam permohonan kecemasan pada Isnin.

“Serangan tentera tanpa sempadan terhadap Rafah, seperti yang diumumkan oleh Negara Israel, telah dan akan menyebabkan pembunuhan, kecederaan dan kemusnahan dalam skala besar,” kata Presiden Afrika Selatan dalam kenyataan yang diterbitkan pada Selasa, menyarankan ICJ mengambil “langkah sementara” lebih lanjut untuk mengawal Israel.

Operasi tentera kontroversi yang menyasarkan bandar yang Johannesburg huraikan sebagai “tempat perlindungan terakhir bagi mereka yang terselamat di Gaza” melanggar “secara serius dan tidak boleh dipulihkan kedua-dua Konvensyen Genosid dan Perintah Mahkamah pada 26 Januari 2024,” menurut kenyataan itu.

Perintah ICJ, yang dikeluarkan berikutan kes genosid yang difailkan oleh Afrika Selatan pada Disember, menyaksikan mahkamah memerintahkan Israel untuk menahan diri daripada melakukan tindakan genosid terhadap Palestin, khususnya membunuh atau mencederakan mereka dengan serius atau “dengan sengaja memaksa…keadaan hidup yang dirancang untuk membawa kepada pemusnahan fizikal mereka secara keseluruhan atau sebahagiannya,” seperti mengehadkan penghantaran bantuan.

Israel tidak mematuhi keputusan awal ICJ dan terus mengebom wilayah Palestin, malah mengehadkan lagi penghantaran bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan dengan menuduh agensi pelarian PBB UNRWA membantu dan melindungi Hamas dalam serangannya pada Oktober lepas.

Walaupun PBB sedang menyiasat tuduhan itu, lebih daripada sedozen negara yang diketuai AS secara praemptif menarik balik pembiayaan daripada agensi itu. Hampir kesemua 2.1 juta penduduk Gaza kini bergantung kepada UNRWA untuk bantuan, menurut pengarah agensi Philippe Lazzarini.

Lebih 85% penduduk wilayah itu telah dipindahkan sejak Israel mengisytiharkan perang empat bulan lalu, banyak lebih daripada sekali, dan ratusan ribu hidup dalam keadaan kelaparan, menurut PBB.

Israel telah membunuh lebih 28,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, di Gaza sejak 7 Oktober, menurut kementerian kesihatan enklaf itu. Israel mengisytiharkan perang berikutan serangan sempadan Hamas yang mengorbankan 1,200 orang Israel dan 240 lagi ditawan.

Israel telah mengusir kebanyakan penduduk Gaza ke Rafah dengan perintah pemindahan berulang yang pakar hak asasi manusia antarabangsa anggap sebagai usaha pembersihan etnik, hanya menetapkan laluan “selamat” untuk membombardmenya beberapa jam kemudian, menurut mangsa-mangsa.

Israel menyifatkan serangannya ke atas Rafah perlu untuk memusnahkan Hamas, dengan menegaskan bandar itu ialah “kubu terakhir” kumpulan militan itu. Walaupun Pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu didakwa memerintahkan tentera untuk merangka pelan pemindahan awam selepas AS mendesaknya, Palestin tidak mempunyai tempat lain untuk melarikan diri di dalam Gaza, kerana Israel sudah mengatakan ia tidak akan membenarkan mereka kembali ke kawasan utara yang musnah.

Beberapa ahli politik Israel secara terbuka memanggil agar mereka diselesaikan di luar sempadan wilayah itu, dasar yang Israel secara rasmi menafikannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.