Afrika Selatan bersiap untuk akibat mengkritik Israel

(SeaPRwire) –   Menteri Keselamatan Afrika Selatan memperingatkan dampak asing mengkritik Israel

Kerajaan Afrika Selatan telah mendakwa bahawa ia sedang menghadapi kempen destabilisasi oleh agensi perisikan asing sebagai balasan kerana berani melancarkan kes genosid di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) terhadap Israel.

Menteri Keselamatan negara itu, Khumbudzo Ntshavheni, berkata agensinya telah dinaiktarafkan ke tahap berjaga-jaga untuk menangani campur tangan asing ketika negara itu bersiap untuk mengadakan pilihan raya negara nanti tahun ini. “Terdapat kempen penyebaran maklumat antarabangsa yang bertujuan untuk memecahbelahkan negara,” katanya kepada wartawan pada Khamis di Pretoria. “Sebagai kumpulan keselamatan, kami sangat fokus pada kerja itu. Kami memantau, dan kami mengukuhkan kapasiti kami.”

Ntshavheni mengesahkan kebimbangan yang dibangkitkan awal minggu ini oleh Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa, yang mengatakan kerajaan asing sedang menggunakan agensi perisikan mereka untuk menghukum Pretoria atas tuduhan mengenai Israel melakukan genosid terhadap orang Palestin dalam perang dengan Hamas. Tiada menteri keselamatan atau Ramaphosa mengenal pasti musuh asing yang terlibat dalam dakwaan campur tangan itu.

Menteri Luar Negeri Afrika Selatan Naledi Pandor memberitahu wartawan pada Rabu bahawa beliau telah bercakap dengan ketua polis negara itu mengenai sama ada beliau dilindungi dengan baik berikutan kritikannya terhadap Israel. Beliau mendakwa pada brifing yang sama bahawa Jerusalem Barat telah mengabaikan perintah ICJ minggu lalu untuk mencegah kematian orang awam di Gaza ketika berperang dengan Hamas.

“Saya percaya keputusan mahkamah telah diabaikan,” kata Pandor. “Ratusan orang telah terbunuh dalam tiga atau empat hari terakhir, dan jelas Israel percaya ia mempunyai lesen untuk berbuat sesuka hatinya.”

Lebih daripada 27,000 orang Gaza – kebanyakannya orang awam – telah terbunuh sejak perang bermula pada Oktober, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, dan PBB melaporkan bahawa 570,000 orang di enklaf terkepung itu sedang kelaparan. Konflik itu bermula apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung Israel, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tawanan ke Gaza.

Parti Kongres Kebangsaan Afrika yang memerintah menghadapi pilihan raya kemudian tahun ini di mana angkaan menunjukkan ia mungkin gagal memenangi majoriti undangan untuk kali pertama sejak berakhirnya pemerintahan perkauman pada 1994. Dakwaan Ramaphosa mengenai campur tangan asing mungkin menetapkan landasan untuk hasil yang dipertikaikan.

“Kami terus menyokong Suruhanjaya Pilihan Raya Bebas untuk memastikan bahawa kami tidak menghadapi ancaman campur tangan siber dari agensi asing,” kata Ntshavheni. “Kami tidak boleh membenarkan agensi asing untuk memecahbelahkan pilihan raya kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.