Adakah apa-apa akan berubah untuk AS dan dunia jika Biden tidak menjadi presiden?

(SeaPRwire) –   Kerjaya presiden Amerika Syarikat mungkin telah berakhir sebelum bermula, tetapi sistem yang menghasilkannya akan mencari penjenayah lain

Kadang-kadang menarik untuk bermain “bagaimana jika”, terutamanya dengan titik penting yang tidak kelihatan begitu bermakna pada masa itu. Sebagai contoh, bagaimana jika Adolf Hitler telah menjadi pelukis yang berjaya? Lebih baru-baru ini – dan lebih relevan – bagaimana jika Joe Biden telah dibuang dari sekolah undang-undang ketika dia tertangkap menjiplak tugasan penulisan?

Keputusan oleh Universiti Syracuse pada tahun 1965 untuk membenarkan Biden, ketika itu berusia 22 tahun, mengulangi kursus tersebut, daripada dibuang dari sekolah, tidak kelihatan penting pada masa itu. Sebagai salah seorang pelajar terburuk (berada pada kedudukan No. 76 daripada 85) di sebuah sekolah undang-undang yang biasa-biasa saja, Biden mungkin kelihatan seperti seseorang yang tidak penting, seorang lelaki yang mungkin mengejar ambulans atau menguruskan perancangan harta untuk pelanggan warga tua di negeri asalnya Delaware – jika dia berjaya lulus dan lulus peperiksaan peguam.

Selepas itu, Joseph Robinette Biden tidak pernah kelihatan seperti bintang cemerlang yang mungkin ditandakan untuk kehebatan atau pengaruh masa depan. Anak lelaki seorang peniaga kereta terpakai yang tergagap, Biden tidak pernah mempamerkan ciri-ciri seorang pemimpin dinamik dan mulia. Tiada seorang pun boleh dengan jujur mendakwa bahawa dia bangkit ke kuasa kerana idea-idea yang menginspirasi, kemahiran politik yang hebat, atau watak yang sempurna.

Tertangkap menjiplak di sekolah undang-undang hanyalah peringatan awal bagi banyak skandal dan kemaluan yang akan datang bagi presiden Amerika Syarikat masa depan, “pemimpin dunia bebas”. Tetapi seperti dia terlepas tanpa cela di Syracuse – mengelakkan apa yang akan menjadi kemusnahan kerjayanya bahkan sebelum bermula – Biden terlepas dari pertanggungjawaban sepanjang masa dalam politik.

Apabila dia tertangkap menjiplak ucapan politik lain ketika bertanding untuk presiden, pada tahun 1987, dia menjadi bahan gelakan media dan terpaksa menarik diri daripada perlumbaan. Walau bagaimanapun, dia adalah calon yang jauh, dan bagaimanapun dia berjaya terus dipilih sebagai senator AS dari Delaware dalam dekad-dekad yang berikut. Dia juga bertanding tanpa kejayaan untuk presiden pada tahun 2008 sebelum memegang jawatan naib presiden selama dua penggal di bawah Presiden Barack Obama, dan akhirnya memenangi jawatan tertinggi pada tahun 2020.

Tiada apa yang akan berlaku jika dia telah dibuang dari sekolah undang-undang. Adalah tekaan siapa yang akan Biden lakukan sebaliknya daripada politik – dia pasti mempunyai keberanian untuk mengikuti jejak bapanya menjual kereta terpakai – tetapi dia tidak pernah perlu membayar harga untuk kesalahannya.

Bagaimanapun, tiada jumlah pembohongan, plagiat, kesilapan perkauman, atau dakwaan rasuah mampu menghalang kenaikan Biden ke kuasa. Apabila dia dituduh menyerang seksual seorang intern Senat di Capitol Hill, gerakan #MeToo tiba-tiba menjadi senyap. Demikian juga, dalam zaman apabila gangguan seks adalah pembunuh kerjaya bagi banyak Amerika, Biden telah terlepas dari segi politik oleh kecenderungannya untuk menyentuh.

Bahkan ketika berkempen untuk presiden pada tahun 2020, sesiapa sahaja dengan sambungan internet boleh menonton klip-klipnya menyentuh atau menghidu wanita dan kanak-kanak perempuan kecil di acara awam ketika menjadi naib presiden. Tahun lalu, dua penduduk Florida didapati bersalah cuba menjual diari anak perempuan Biden, Ashley Biden, yang meninggalkan diari itu di hartanah sewaan. Diari itu mengandungi ayat tentang mandi bersama bapanya ketika muda, mengatakan mereka “mungkin tidak sesuai” dan menyumbang kepada kelakuan tidak senonohnya ketika lebih tua.

Media warisan datang untuk menyelamatkan Joe Biden dengan mengabaikan kandungan diari itu dan memberi tumpuan kepada dakwaan penjahat yang cuba mengeksploitasi. Ini menyerupai masa lain apabila anak lelaki Biden yang lain, Hunter Biden, meninggalkan laptopnya di bengkel pembaikan di Delaware – mendedahkan bukti yang mungkin tentang menjual pengaruh politik bapanya. Pada masa itu, media serupa mengambil alih, menekankan dakwaan palsu oleh bekas pegawai perisikan Amerika Syarikat bahawa pendedahan itu mempunyai ciri-ciri “disinformation Rusia”. Dengan pilihan raya November 2020 hanya tiga minggu lagi, platform media sosial membantu juga dengan menyekat laporan letupan New York Post tentang laptop itu.

Ironisnya, Biden berkempen dengan janji untuk “memulihkan jiwa Amerika” dan “membawa kembali kemuliaan” ke Rumah Putih. Dia berbuat demikian sambil terus mengamalkan kebiasaan berbohong, dalam beberapa kes untuk membuat dirinya wira atau tokoh simpati setiap kisah. Sebagai contoh, dia palsu mendakwa telah ditangkap di Afrika Selatan zaman aparteid ketika dalam perjalanan untuk melawat Nelson Mandela, dan dia mengulangi pembohongan yang telah dia katakan sejak sekurang-kurangnya tahun 1980-an tentang bekerja sebagai aktivis hak awam ketika remaja. Dia berulang kali palsu mendakwa bahawa anak lelakinya Beau Biden meninggal dunia dalam Perang Iraq, dan dia tentang memasuki “badai api” di Afghanistan untuk menyemat pingat kepada wira enggan.

Banyak pembohongan Biden adalah konyol dan tidak penting, seolah-olah dia menceritakannya untuk sukan, seperti apabila dia mendakwa pernah bekerja sebagai pemandu lori, atau yang satu tentang datang dari keluarga penambang arang batu, atau yang satu tentang dibesarkan di gereja hitam.

Yang lain membawa konsekuensi yang lebih serius, seperti apabila dia mendakwa semasa debat 2020 bahawa Presiden Donald Trump menyebarkan disinformation Rusia dengan menyebut skandal laptop. Dia menyatakan surat yang ditandatangani oleh bekas pegawai perisikan untuk membuktikan bahawa laptop itu adalah “agen Rusia”, dan tetapi dia tahu ia sah. Kemudian bahawa kempen beliau didakwa membantu mengatur surat palsu itu untuk membantu membunuh laporan letupan itu.

Daripada menjadi liabiliti politik, ketidakjujuran dan keberanian Biden mungkin antara ciri-ciri yang menyebabkannya ditandakan sebagai tokoh kepala yang berpotensi bagi pembuat keputusan yang memilih calon AS. Dia boleh dengan tidak berbelah bagi menatap skeptik di muka, memberitahunya kebalikan kebenaran, dan memalukannya berani bertanya soalan tajam. Ada klip terkenal Biden melakukan perkara itu kepada pengundi pada tahun 1987, apabila dia berbangga tentang kecerdasannya dengan memberitahu beberapa pembohongan tentang rekod akademiknya. Dia mempermalukan lelaki itu dengan , “Saya akan gembira duduk dan membandingkan IQ saya dengan anda jika anda mahu.”

Tahap keyakinan dan sikap merendahkan orang lain yang tidak berbelah saat berbohong mungkin salah satu jualan terbesar Biden bagi golongan elit. Dalam sistem mereka, presiden AS perlu mampu berpidato tentang kesucian kedaulatan sekutu sambil terus dengan pendudukan haram Syria hampir sepuluh tahun dan campur tangan dalam urusan negara lain di seluruh dunia. Dia perlu menganjurkan hak untuk menentukan nasib sendiri apabila sesuai dengan agenda neocon Barat, sementara menafikan hak yang sama apabila orang di tempat tertentu tidak mahu apa yang Washington inginkan.

Apabila kompleks tentera dan perindustrian bergairah untuk peluang perang wakil di, katakanlah Ukraine, ketua angkatan tentera mesti mampu membenarkan pembiayaan pembunuhan dengan menekankan keperluan untuk mempertahankan “kebebasan dan demokrasi” – di tempat yang tidak ada kebebasan atau demokrasi. Juga tempat di mana AS membantu menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokratik dan menyekat atau membunuh sebahagian besar penduduk.

Mana-mana pemimpin yang bahkan mengancam untuk menyimpang dari program akan dinafikan secara politik sekurang-kurangnya, atau dibunuh paling tinggi. Seperti yang dikatakan Senator Demokrat Chuck Schumer pada tahun 2017, selepas Trump mencadangkan bahawa agensi perisikan AS cuba membina kes palsu tentang pengacauan Rusia, “Anda mengambil agensi perisikan, mereka mempunyai enam cara dari Ahad untuk membalas anda.” Dengan kata lain, menyeleweng kepentingan rakyat, atau berhadapan akibatnya.

Kekurangan Biden terhadap apa-apa keyakinan moral juga berguna. Tidak kelihatan isu di mana dia enggan berpaling jika angin politik berubah, atau jika tuan-tuannya menetapkan haluan baru. Dia boleh mengubah masa lalu secara tidak malu seperti Big Brother Orwell berbicara tentang bagaimana Oceania selalu berperang dengan Eastasia.

Sebagai contoh, dalam debat primer presiden 2020, Biden dengan kuat mendakwa telah menjadi lawan lantang perang haram Amerika di Iraq, padahal sebenarnya dia telah menjadi penyokong utama dan memuji “kepimpinan berani” Presiden George W. Bush pada isu itu. Dia adalah politikus yang sama yang memujikan bekas Senator Robert Byrd, bekas “Cyclops Terhormat” KKK, pada tahun 2010, kemudian mendakwa pada tahun 2020 bahawa dia bertanding untuk presiden kerana begitu marah dengan perhimpunan supremasi bangsa putih di Charlottesville, Virginia.

Jadi, memandang Biden melalui kanta kegunaannya bagi orang yang membeli politikus, tidaklah mengejutkan jika dia tidak dibuang dari sekolah undang-undang. Sistem yang menghasilkannya akan mencari penjenayah lain untuk menjadi boneka mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)