207 dijatuhi hukuman 2,200 tahun dalam perbicaraan mafia Itali

(SeaPRwire) –   Politikus dan polis antara lebih 200 orang disabitkan bekerjasama dengan organisasi mafia ‘Ndrangheta Calabria yang kuat

Mahkamah Itali menjatuhi hukuman 207 anggota dan rakan kongsi organisasi jenayah ‘Ndrangheta dengan jumlah lebih 2,200 tahun pada Isnin, menamatkan fasa pertama perbicaraan mafia terbesar yang pernah dilihat negara itu selama hampir empat dekad.

Tergugat didakwa dengan senarai jenayah termasuk pembunuhan, pengedaran dadah, rasuah, paksaan, dan persatuan jenayah.

Perbicaraan itu memberi tumpuan kepada keluarga Mancuso, salah satu yang paling kuat dalam ‘Ndrangheta, walaupun ketua keluarga Luigi Mancuso akan diadili secara berasingan selepas keponakannya menjadi saksi negara. Ketua kumpulan didakwa Saverio Razionale, Paolino Lo Bianco, dan Domenico Bonavota menerima hukuman paling berat 30 tahun setiap seorang.

Kami akhirnya membuktikan bahawa terdapat rangkaian pekerja berpakaian putih, pengusaha, dan politikus berurusan dengan klan-klan Calabria,” kata pendakwa Nicola Gratteri kepada The Guardian pada Isnin, menambah bahawa pejabatnya “sangat puas” dengan keputusan.

Individu berprofil tinggi didapati terperangkap dalam operasi kumpulan jenayah itu termasuk bekas MP Forza Italia dan timbalan Berlusconi Giancarlo Pittelli, yang dijatuhi hukuman 11 tahun kerana didakwa bekerjasama dengan ’Ndrangheta dan mempunyai hubungan politik dengan keluarga Mancuso. Ketua polis, datuk bandar, ahli majlis tempatan, dan pengusaha berprofil tinggi juga dijatuhi hukuman.

Jutaan euro harta dan wang tunai dirampas semasa siasatan, yang bertajuk ‘Operasi Rinascita-Scott’, yang mencapai penangkapan lebih 400 orang di seluruh Itali, Bulgaria, Jerman, dan Switzerland pada 2019.

Mempunyai dana yang melimpah dari menguasai 80% trafik kokain Eropah, organisasi itu didakwa telah membeli banyak perniagaan sah untuk membantu mencuci wang haram mereka, dari hotel dan restoran ke peniaga kereta.

Perbicaraan bermula pada Januari 2021 di Calabria, kubu kuat ‘Ndrangheta, di mahkamah berbentuk bunker dibina khas di bandar Lamezia Terme.

Pendakwa Vincenzo Capomolla memuji keputusan untuk membebaskan wilayah Vibo Valentia dari lingkaran jenayah itu, yang beliau katakan “begitu akar umbi, meluas, membimbangkan dan mengganggu sehingga saya percaya ia boleh dikatakan bahawa tiada bidang kehidupan, kedudukan ekonomi dan sosialnya, yang tidak dipengaruhi oleh ancaman organisasi yang begitu berbahaya.”

Selain 207 individu dijatuhi hukuman pada Isnin, 70 lagi telah dijatuhi hukuman pada 2021 selepas memilih perbicaraan cepat, prosedur yang menghapuskan fasa perbahasan kehakiman dengan menukar untuk hukuman yang dikurangkan. Lagi 131 dibebaskan atau dilepaskan oleh batas masa, menurut media Itali. Kebanyakan dilaporkan merancang untuk merayu penghukuman mereka.

‘Ndrangheta ialah kumpulan jenayah paling kuat di dunia, dengan operasi di semua benua yang didiami dan anggaran pendapatan tahunan €53 bilion ($58 bilion), menurut Institut Penyelidikan Demoskopita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)