12 Bulan Terakhir Di Bumi Adalah Yang Paling Panas Pernah Direkodkan, Analisis Mendapati

A man cools off in a shower at Ipanema beach, Rio de Janeiro, Brazil, Sept. 24, 2023.

12 bulan terakhir adalah yang paling panas pernah direkodkan di bumi, menurut laporan baru oleh Climate Central, kumpulan penyelidikan sains bukan untung.

Laporan bersemak ini menyatakan membakar petrol, arang batu, gas asli dan bahan api fosil lain yang melepaskan gas rumah hijau seperti karbon dioksida, dan aktiviti manusia lain menyebabkan pemanasan tidak semulajadi dari November 2022 hingga Oktober 2023.

Sepanjang tahun itu, 7.3 bilion orang, atau 90% kemanusiaan, mengalami sekurang-kurangnya 10 hari suhu tinggi yang lebih mungkin berlaku sekurang-kurangnya tiga kali gara-gara perubahan iklim.

“Orang tahu bahawa perkara-perkara aneh, tetapi mereka tidak mereka tidak semestinya tahu mengapa ia aneh. Mereka tidak menghubungkannya kembali kepada fakta bahawa kita masih membakar arang batu, minyak dan gas asli,” kata Andrew Pershing, ahli sains iklim di Climate Central.

“Saya fikir perkara yang benar-benar menjerit keluar dari data tahun ini adalah tidak ada yang selamat. Semua orang mengalami haba luar biasa disebabkan oleh perubahan iklim pada satu ketika sepanjang tahun,” kata Pershing.

Suhu purata global adalah 1.3 darjah Celsius (2.3 darjah Fahrenheit) lebih tinggi daripada iklim pra-perindustrian, yang saintis mengatakan hampir dengan had negara bersetuju untuk tidak melepasi dalam Perjanjian Paris – kenaikan 1.5 C (2.7 F). Impaknya jelas apabila satu daripada empat manusia, atau 1.9 bilion orang, mengalami gelombang haba berbahaya.

Pada masa ini, kata Jason Smerdon, ahli sains iklim di Universiti Columbia, tidak seorang pun harus terkejut. “Ia seperti berada di eskalator dan terkejut bahawa anda sedang naik,” katanya. “Kita tahu bahawa perkara-perkara sedang menjadi lebih panas, ini telah diramalkan selama dekad.”

Ini adalah bagaimana beberapa rantau terjejas oleh haba ekstrem:

  1. Haba ekstrem mengakibatkan hujan merosakkan kerana atmosfera yang lebih panas menyimpan lebih banyak wap air, yang membenarkan ribut melepaskan lebih banyak precipitasi. Taufan Daniel menjadi ribut paling membunuh di Afrika dengan anggaran jumlah kematian antara 4,000 dan 11,000, menurut pegawai dan agensi bantuan, Yunani, Bulgaria dan Turki juga mengalami kerosakan dan kematian akibat Taufan Daniel.
  2. Di India, 1.2 bilion orang, atau 86% penduduk, mengalami sekurang-kurangnya 30 hari suhu tinggi yang dibuat sekurang-kurangnya tiga kali lebih mungkin oleh perubahan iklim.
  3. Kekeringan di rantau Amazon Brazil menyebabkan sungai kering ke paras terendah sejarah, memutuskan orang daripada makanan dan air tawar.
  4. Sekurang-kurangnya 383 orang mati dalam peristiwa cuaca ekstrem di AS, dengan 93 kematian berkaitan dengan peristiwa kebakaran liar Maui, kebakaran AS yang paling membunuh abad ini.
  5. Salah satu daripada setiap 200 orang di Kanada dipindahkan daripada rumah mereka kerana kebakaran hutan, yang membakar lebih lama dan lebih kuat selepas tempoh haba panjang keringkan tanah. Kebakaran Kanada menghantar asap mengembang ke seluruh Amerika Utara.
  6. Purata, Jamaica mengalami suhu tinggi dibuat empat kali lebih mungkin oleh perubahan iklim semasa 12 bulan terakhir, menjadikan negara di mana perubahan iklim paling kuat bekerja.

“Kita perlu beradaptasi, mengurangkan dan lebih bersedia untuk kerosakan sisa kerana impak sangat tidak sama dari tempat ke tempat,” kata Kristie Ebi, profesor di Pusat Kesihatan dan Alam Sekitar Global di Universiti Washington, dengan merujuk perubahan dalam penghujan, kenaikan aras laut, kemarau, dan kebakaran hutan.

Haba tahun lalu, sekuat apa pun, diburukkan kerana lautan telah menyerap kebanyakan haba berlebihan berkaitan dengan perubahan iklim, tetapi mereka mencapai had mereka, kata Kim Cobb, ahli sains iklim di Universiti Brown. “Lautan benar-benar termostat planet kita … mereka berkaitan dengan ekonomi kita, sumber makanan, dan infrastruktur pantai.”