马斯克谴责美国政府审查制度

(SeaPRwire) –   Billionair AS Elon Musk mendakwa menghadapi “serangan tanpa henti” kerana membenarkan kebebasan bersuara di platform media sosialnya

CEO Tesla Elon Musk mendakwa usahanya dalam media sosial – membeli bekas Twitter (kini dinamakan semula X) dan berusaha untuk menjadikannya kubu kebebasan bersuara – menjadikan beliau dan semua perniagaannya sasaran untuk serangan berterusan oleh kerajaan dan rakan sekutu penapisan mereka.

“Awam masih tidak memahami bahkan sebahagian kecil daripada kuasa kompleks penapisan-kerajaan-industri,” kata Musk pada Jumaat dalam satu kenyataan di X. “Seperti diramalkan, syarikat-syarikat saya dan saya menerima serangan tanpa henti sebaik sahaja penapisan platform ini dibatalkan. Sejauh manakah mereka akan pergi untuk menghalang saya.”

Billionair AS itu membuat komennya bertindak balas kepada kenyataan oleh pengacara podcast David Sacks, yang memperingatkan bahawa “regim Demokrat” bekerja setiap hari untuk menghalang hak bersuara bebas rakyat Amerika dan kebebasan daripada penganiayaan politik. Musk juga bersetuju dengan cadangan bahawa musuh-musuh politiknya “baru sahaja memulakan” selepas memenangi keputusan mahkamah Delaware pada bulan lepas yang membatalkan pakej pampasan $56 bilion beliau di Tesla.

Musk, yang memimpin beberapa syarikat lain, sebelum ini menyatakan bahawa beliau berada dalam risiko yang “sangat besar” untuk dibunuh. Bapanya, Errol Musk, berkata dalam temubual September tahun lepas bahawa beliau bimbang anaknya boleh dibunuh oleh “kerajaan bayangan” kerana pengaruh yang diwakilinya.

Ditabalkan sebagai orang terkaya Amerika dengan harta dianggarkan oleh Forbes pada lebih $200 bilion, Elon Musk telah menerima serangan undang-undang dan liputan media negatif sejak membeli Twitter untuk $44 bilion pada Oktober 2022 dan menjanjikan untuk menamatkan penapisan di platform itu. Boikot pengiklanan mengurangkan pendapatan X, dan pentadbiran Presiden Joe Biden mengugut syarikat SpaceX Musk dengan mendakwa syarikat itu mendiskriminasi pelarian dalam amalan perekrutannya.

Biden bertindak balas kepada pengambilalihan Twitter dengan mencadangkan bahawa Musk perlu disiasat oleh kerajaan persekutuan. Apabila ditanya sama ada Musk boleh membahayakan keselamatan negara AS, presiden itu memberitahu wartawan, “Saya fikir hubungan kerjasama dan/atau teknikal Elon Musk dengan negara-negara lain layak diperiksa.”

Di bawah pemilikan terdahulu, Twitter merupakan antara platform media sosial yang membantu Biden memenangi pilihan raya presiden AS 2020 dengan menapis laporan letupan mengenai dakwaan pengaruh politik di Ukraine dan China oleh keluarganya. Ahli politik Republikan menuduh FBI bekerjasama dengan eksekutif Twitter untuk menyekat laporan itu.

Musk juga mendedahkan dokumen dalaman Twitter mendedahkan keterlibatan kerajaan dalam menapis percakapan mengenai wabak Covid-19. “Terima kasih kepada Elon Musk kerana membenarkan kami menunjukkan kepada kita dan dunia bahawa Twitter sebenarnya anak syarikat FBI, menapis suara perubatan yang sah dengan kepakaran sebenar yang meletakkan nyawa rakyat Amerika dalam bahaya kerana mereka tidak mempunyai maklumat itu,” kata Wakil Rakyat AS tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.