Pemerintah Timor-Leste dan Shanghai Treasure Carbon Mempromosikan Projek Kredit Karbon Timor-Leste

(SeaPRwire) –   DLC, 02 Julai 2024 — Daripada 10 hingga 14 Jun 2024, Cik Zhu Weiqing, Pengasas dan Pengerusi Shanghai Treasure Carbon New Energy Environmental Protection Technology Ltd. (STC) mengetuai rombongan dalam lawatan empat hari ke Timor-Leste, melibatkan diri dalam beberapa pertemuan penting dengan kerajaan tempatan. Presiden Timor-Leste J. Ramos-Horta mengalu-alukan rombongan STC di Istana Presiden dan mengadakan sidang akhbar.

President J. Ramos-Horta of Timor-Leste Meets with Shanghai Treasure Carbon Delegation.png

Semasa lawatan itu, rombongan STC telah bertemu dengan beberapa pegawai tinggi dari kerajaan Timor-Leste, termasuk Presiden J. Ramos-Horta, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Penyelaras Hal Ehwal Ekonomi, Pelancongan dan Alam Sekitar Francisco Kalbuadi Lay, Duta Besar Timor-Leste ke China Loro Horta, Menteri Pentadbiran Negeri Tomás Cabral, Menteri Perdagangan dan Industri Filipus Nino Pereira, Menteri Pertanian, Ternakan, Perikanan, dan Perhutanan Marcos Da Cruz, dan Menteri Perancangan dan Pelaburan Strategik Gastão Francisco de Sousa. Rancangan kerjasama dan pelaburan untuk dekad seterusnya telah diserlahkan dan dibincangkan sebagai titik fokus.

Lawatan ini bertujuan untuk mempromosikan kerjasama mendalam antara kedua-dua pihak dalam bidang projek kredit karbon dan pembangunan mampan, meningkatkan kerjasama antarabangsa, memajukan pembangunan mampan, dan membantu Timor-Leste mencapai matlamat perubahan iklimnya.

Perbincangan dengan beberapa menteri tertumpu kepada isu-isu utama pembangunan mampan di Timor-Leste.

Memfokuskan kepada pembangunan mampan dan projek kredit karbon, rombongan STC mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri Timor-Leste dan beberapa menteri. Perbincangan tersebut termasuk mempromosikan pertumbuhan industri melalui projek kredit karbon, meningkatkan keadaan hidup di kawasan luar bandar, menyokong pertanian dan perhutanan mampan, dan memperkukuh pembangunan keupayaan pentadbiran dan pelaburan teknologi hijau.

Lawatan ini menandakan langkah penting ke hadapan dalam kerjasama antara Timor-Leste dan Shanghai Treasure Carbon dalam menangani perubahan iklim dan mempromosikan pembangunan ekonomi. STC berharap dapat bekerja berganding bahu dengan kerajaan dan rakyat Timor-Leste untuk membina masa depan yang lebih hijau dan lebih mampan.

Company: Shanghai Treasure Carbon New Energy Environmental Protection Technology Ltd.
Contact Person: Zhang Yuanfang
Email: cheryl.zhang@treasurecarbon.com
Website: https://www.treasurecarbon.com/
Telephone:18521419059
City: Shanghai, China

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.