“Pameran Warisan Kebudayaan Wanita Han dan Rom – Perwujudan Kecantikan” Bermula

(SeaPRwire) –   CHANGSHA, China, 26 Jun 2024 — Pada pagi 15 Jun, pameran “Kecantikan Dipersonalisasi – Pameran Artifak Budaya Wanita Han dan Rom” bermula di Muzium Hunan. Artifak budaya kebangsaan yang berharga, seperti pakaian tanpa lapik dari benang polos dengan potongan melengkung di depan, dipamerkan buat kali pertama. Pameran ini akan berlangsung sehingga 7 Oktober.

 

Pameran ini, yang dirancang bersama oleh Muzium Hunan dan Pentadbiran Pengawasan Warisan Budaya Rom, memaparkan lebih daripada 200 keping/set pameran daripada 19 muzium, termasuk Muzium Hunan dan Musei Capitolini (Muzium Capitoline) di Rom, Itali. Barang yang dipamerkan termasuk karya gangsa, tembikar, barang kemas emas dan perak, kaca, tekstil, batu giok, dan ukiran.

Pameran ini, dengan fokus pada wanita dan tiga sfera utama kehidupan mereka – kehidupan keluarga, kehidupan sosial dan kehidupan emosi mereka – menyajikan naratif wanita yang berwarna-warni dalam budaya Timur dan Barat 2,000 tahun yang lalu. Dengan melibatkan artifak budaya Timur dan Barat dalam dialog yang menarik dan bermakna, ia mendedahkan ciri-ciri budaya keindahan unik wanita dari latar belakang budaya yang berbeza dan pengejaran mereka terhadap nilai estetika bersama.

Pakaian tanpa lapik dari benang polos dengan potongan melengkung di depan, yang dipamerkan buat kali pertama, mewakili puncak teknologi tekstil pada Dinasti Han Barat. Dengan berat 48g, ia adalah contoh terawal setakat ini bagi pakaian nipis dan ringan yang diperbuat daripada sutera polos yang tidak dicelup dengan lubang segi empat sama dan manset dan kolar yang dihiasi dengan sutera. Ia digali dari Makam Satu di Mawangdui, atau Makam Xinzui, yang, menurut catatan sejarah, adalah isteri Li Cang, Perdana Menteri Negeri Changsha Dinasti Han Barat. Dia hidup lebih daripada 2,200 tahun yang lalu, dan meninggal dunia pada usia sekitar 50 tahun.

Juga dipamerkan buat kali pertama ialah sisa pakaian dengan corak yang berbunyi “hiduplah panjang dan bahagia”. Reruntuhan pakaian itu berasal dari sebuah kotak buluh di barat Makam 3 Mawangdui, di mana terdapat “dua kotak pakaian”. Watak-watak untuk “hiduplah panjang dan bahagia” adalah contoh tenun paling awal yang dijumpai dalam kain sutera yang digali.

Pada pameran awam pertamanya ialah “Lukisan Dinding Plaster Perseus dan Andromeda”, khazanah Rom dari Muzium Capitoline. Pengarah Pentadbiran Pengawasan Warisan Budaya Rom memberitahu media, “Lukisan dinding separuh bulan ini, dari separuh kedua abad ke-4 Masihi, menggambarkan kisah mitos tentang wira yang menyelamatkan kecantikan.” 138 keping/set pameran Rom yang dipamerkan kebanyakannya berasal dari Muzium Capitoline, semuanya dipamerkan di China buat kali pertama.

Sumber: Muzium Hunan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Orang yang dihubungi:
Encik Zou,
Tel: 86-10-63074558