Medigene AG Memperluaskan Portfolio Patennya dengan Pemberian Paten Eropah untuk T Cell Receptor Targeted NY-ESO-1-nya

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 2 Mei 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor solid, mengumumkan hari ini bahawa Syarikat telah diberikan paten oleh Pejabat Paten Eropah melindungi reseptor sel T (TCR) yang menyasarkan NY-ESO-1 (New York esophageal squamous cell carcinoma 1), antigen kanser-tesis yang dikenali dan disahkan, yang diekspresikan dalam pelbagai jenis tumor.

“Kami gembira mengumumkan perlindungan TCR kami yang menyasarkan NY-ESO-1 di Eropah. TCR ini, bersama-sama dengan protein pengalih kosimulatori PD1-41BB (CSP), berfungsi sebagai komponen utama program MDG1015 kami. Penerimaan paten ini menambah paten serupa yang juga diberikan di Amerika Syarikat, Jepun, Korea Selatan, Taiwan dan Australia dan memperkukuhkan teknologi utama platform Teknologi Ujung ke Ujung kami dan keupayaannya untuk menjana TCR optimal ketiga 3S (peka, khusus dan selamat),” kata Selwyn Ho, CEO di Medigene AG. “Bersama-sama dengan terapi TCR-T kami yang berbeza untuk tumor solid seperti MDG1015, kami juga mengkaji peluang untuk memperluaskan aplikasi TCR potensi terbaik dalam kelas kami ke dalam modaliti lain seperti pengikat sel T (TCE) dan terapi sel NK berdasarkan TCR (TCR-NK).”

Medigene terus memperluas dan memperkukuh portfolio patennya dengan teknologi baru dan memperluaskan paten sedia ada ke bidang kuasa tambahan. Syarikat mengekalkan lebih 20 keluarga paten di seluruh dunia melindungi aplikasi melindungi TCR 3S Medigene serta teknologi Eklusif Platform E2E.

— akhir rilis akhbar —

Tentang Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imuno-onkologi yang ditujukan untuk membangunkan terapi sel T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform Ujung ke Ujung miliknya dibina berdasarkan beberapa teknologi eksklusif dan eksklusif yang membolehkannya menjana TCR optimal terhadap antigen kanser-tesis dan neoantigen, mempersenjatai dan memperkuat sel TCR yang direka bentuk (TCR) -T ini untuk mencipta terapi TCR-T yang berbeza dan terbaik dalam kelas, dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan daya tahan. Platform Ujung ke Ujung menyediakan calon produk untuk portfolio terapeutiknya sendiri dan perkongsian. Program TCR-T utama Medigene, MDG1015, dijangka menerima kelulusan IND/CTA pada separuh kedua 2024. Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Tentang Program MDG1015 Medigene

MDG1015 adalah terapi sel T yang direka bentuk semula pertama dalam kelasnya yang menyasarkan NY-ESO-1/ LAGE-1a, antigen kanser-tesis yang dikenali dan disahkan secara meluas, yang diekspresikan dalam pelbagai jenis tumor. MDG1015 mengandungi TCR NY-ESO-1/LAGE-1a optimal kami yang ketiga 3S (peka, khusus dan selamat) digabungkan dengan protein pengalih kosimulatori PD1-41BB eksklusif kami yang menghalang laluan penghambatan PD1/PD-L1 sambil secara serentak mengaktifkan sel T melalui laluan -41BB yang dikenali dengan baik, dengan itu meningkatkan lagi aktiviti dan daya tahan TCR-T dalam mikropersekitaran tumor yang bermusuhan. Syarikat menjangka kelulusan IND/CTA untuk MDG1015 pada separuh kedua 2024.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh rilis ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi terpilih sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Nombor Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat mengenai Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (). Kami akan memadam alamat anda daripada senarai pengedaran kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.