LTA Singapura melihat ke masa depan dengan teknologi pengurusan armada berasaskan awan daripada Kumpulan Trapeze

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 2 Mei 2024 — Perkhidmatan pengangkutan awam kelas dunia yang disediakan oleh Lembaga Pengangkutan Darat (LTA) Singapura dijangka akan dipertingkatkan dengan sistem pengurusan armada bas berasaskan awan yang dilaksanakan oleh konsortium Trapeze Group-ST Engineering.

Konsortium berjaya melaksanakan Sistem Pengurusan Armada Pusat yang menyokong armada bas Singapura sejak 2014 dan kini menyelia lebih kira-kira 5,800 bas di seluruh empat pengendali pengangkutan awam. Di bawah perjanjian baharu, konsortium dijadual untuk beralih kepada penyelesaian francais generasi seterusnya. Perisian pengurusan armada Trapeze dan perkakasan dalam kenderaan terkini membolehkan LTA dan pengendali mereka untuk terus menyediakan perjalanan yang berhubung dan boleh dipercayai untuk penduduk dan pelancong Singapura.

Frank Hesse, Pengurus Besar Wilayah ASEAN Trapeze Group, berkata pengalaman Trapeze sebagai pembekal teknologi ITS yang ditubuhkan kepada LTA boleh menyederhanakan pelaksanaan Sistem Pengurusan Armada Bas.

“Saya gembira LTA dapat terus mengekalkan hubungan jangka panjang dengan konsortium Trapeze Group-ST Engineering, yang menyokong pengalaman pengangkutan awam cemerlang untuk mereka yang tinggal atau melawat Singapura,” kata Encik Hesse.

“Trapeze bangga dengan tahap perkhidmatan dan kepakaran yang telah kami berikan kepada LTA selama satu dekad dan saya berharap untuk mencapai tahap baharu bersama-sama dalam tahun-tahun akan datang apabila kami membantu LTA Singapura melaksanakan visi 2040 mereka.”

Sistem Pengangkutan Pintar (ITS) Trapeze merupakan komponen utama BFMS LTA, dibina atas asas arkitektur perisian berasaskan masa sebenar di awan dengan API terbuka dan antaramuka WebGUI baharu. Dengan memindahkan sistem LTA ke Government Commercial Cloud, penyelesaian Trapeze boleh meningkatkan produktiviti pengawal perkhidmatan bas sambil mengekalkan tahap keselamatan siber yang tinggi.

Sistem baharu Trapeze menggunakan keupayaan analisis yang dipertingkat untuk mengoptimumkan model secara berterusan dan menghasilkan ramalan masa kedatangan bas yang lebih tepat. Penyelesaian Intelijen Perniagaan Trapeze juga membolehkan pengguna perniagaan untuk menghasilkan laporan mengenai hasil utama dengan cara yang lebih fleksibel dan dinamik.

Sistem dalam kenderaan generasi baharu, disahkan mengikut spesifikasi ITxPT terkemuka industri, dijadual untuk dipasang pada semua bas di seluruh rangkaian Singapura. Perkakasan inovatif ini, atas platform sistem pengendalian Linux, menetapkan piawaian baharu dalam kuasa pemprosesan, kadar penghantaran data, dan ketepatan lokasi untuk LTA. Pentingnya, ini meningkatkan interoperabiliti antara sistem dalam kenderaan, menunjukkan komitmen LTA terhadap perkhidmatan bas yang progresif dan bersedia masa depan.

Penyelesaian ini juga menyokong pelancaran armada bas EV Singapura semasa dengan memantau aset EV melalui penyepaduan licin dengan teknologi dalam kenderaan dan platform infrastruktur pengecasan.

Untuk maklumat lanjut mengenai suite teknologi ITS Kumpulan Trapeze, sila atau untuk memulakan perbualan.

Mengenai Kumpulan Trapeze

Kumpulan Trapeze menyediakan penyelesaian teknologi perniagaan yang dibina khusus untuk pengangkutan awam, dengan sejarah 50 tahun bekerja dengan pihak berkuasa dan pengendali pengangkutan awam di seluruh dunia untuk menyediakan nilai dan hasil jangka panjang. Trapeze mempunyai suite Penyelesaian Sistem Pengangkutan Pintar (ITS) yang membolehkan pihak berkuasa mengurus rangkaian tram, landasan ringan, feri dan bas dengan lebih berkesan dan berkuasa. Teknologi ITS ini membolehkan pihak berkuasa merancang, menjadual, mengendalikan dan menganalisis rangkaian multimodal mereka dengan berkesan dan mengubah cara perkhidmatan dilaksanakan, meningkatkan pengalaman penumpang. Pasukan pakar ITS industri kami menyediakan sokongan tempatan muktamad disokong dengan pengalaman global terbukti di bandar raya utama seperti Zurich, Freiburg, Riyadh dan Melbourne yang menunjukkan kami ‘ada untuk perjalanan’. Trapeze merupakan sebahagian daripada Kumpulan Modaxo, kolektif teknologi global yang berdedikasi untuk mengubah wajah pengangkutan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Untuk pertanyaan media atau permintaan temubual, sila hubungi:
Chris Hoffman, Pengarah Pemasaran, Kumpulan Trapeze
chris.hoffman@trapezegroup.com.au
+65 6022 1622