HUTCHMED Umumkan Perlantikan Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Bebas dan Ahli Jawatankuasa Lembaga

(SeaPRwire) –   HUTCHMED (China) Limited (“Syarikat” atau “Kami”) (Nasdaq/AIM: ​HCM, HKEX:​ 13) hari ini mengumumkan bahawa Dr Renu Bhatia telah dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Bebas dan ahli Jawatankuasa Teknikal Syarikat berkuat kuasa 13 Mei 2024.

Dr Bhatia, seorang doktor berlesen, mempunyai pengalaman lebih 25 tahun dalam sektor kesihatan, kewangan dan kewangan digital, dan peraturan. Beliau merupakan pengarah lembaga dan pengerusi yang berpengalaman, dengan latar belakang kesihatan dan perkhidmatan kewangan dalam perbankan pelaburan, pengurusan aset, modal usahawan dan pematuhan. Lembaga HUTCHMED berpandangan bahawa Dr Bhatia akan meningkatkan kemahiran, kepakaran dan asas pengetahuan Lembaga secara keseluruhan.

Encik Simon To, Pengerusi HUTCHMED, berkata “Bagi pihak Lembaga, saya ingin mengalu-alukan Dr Bhatia ke Syarikat. Kami percaya bahawa kepakaran beliau dalam sektor kesihatan, kewangan dan kewangan digital akan membawa perspektif baru dan memberi pandangan membina kepada Lembaga.”

Dr Bhatia, berusia 65 tahun, merupakan pengerusi dan pengasas Opharmic Technology (HK) Ltd, sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada pembangunan teknologi ultrasonik untuk penghantaran dadah secara tidak invasif ke mata. Beliau juga pengasas Asia Fintech Angels yang melabur dalam syarikat kewangan digital permulaan. Selain itu, Dr Bhatia merupakan pengarah bebas bukan eksekutif Overstone Associates Limited, sebuah syarikat UK terkemuka dalam sains data untuk institusi kewangan yang memberi tumpuan kepada industri seni.

Dr Bhatia merupakan pengerusi Jawatankuasa Senarai The Stock Exchange of Hong Kong Limited. Beliau juga memegang jawatan dalam perkhidmatan awam termasuk keahlian Jawatankuasa Perdagangan Profesional Persekutuan Perniagaan dan Kumpulan Kerja Pusat Usahawan Cyberport, dan bertindak sebagai penilai untuk Panel Penilaian Skim Sokongan Perniagaan Hong Kong dari Dana Sains dan Teknologi. Dr Bhatia memulakan kerjayanya dalam kewangan di Goldman Sachs dan HSBC Asset Management.

Dr Bhatia memegang Ijazah Perubatan (MBBS) dari Universiti London dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Yale, dan Diploma Pasca Ijazah dalam Terapi dan Perubatan dari Universiti Hong Kong.

Dr Bhatia mempunyai pengalaman lembaga yang relevan dengan syarikat swasta berikut, kini memegang atau pernah memegang dalam lima tahun kebelakangan ini jawatan pengarah:

Jawatan Pengarah Semasa: Jawatan Pengarah Terdahulu dalam lima tahun kebelakangan:
Opharmic Technology (HK) Limited
Overstone Associates Limited
Tancho Investments Limited
Asia Prism Ventures Limited
SuperCharger Limited

Selain daripada pelantikan yang disenaraikan di atas, Dr Bhatia tidak memegang jawatan pengarah atau perkongsian lain dalam tempoh lima tahun sebelum pelantikan beliau sebagai pengarah HUTCHMED. Beliau tidak mempunyai sebarang hubungan dengan mana-mana Pengarah, pengurusan kanan atau pemegang saham utama atau kawalan HUTCHMED. Dr Bhatia telah mengesahkan bahawa (a) beliau telah memenuhi semua kriteria kebebasan yang ditetapkan dalam Peraturan 3.13 (1) hingga (8) Peraturan Pendaftaran Sekuriti pada Bursa Saham Hong Kong (“Peraturan Pendaftaran HK”); (b) beliau tidak mempunyai kepentingan masa lalu atau semasa dalam perniagaan Syarikat atau anak syarikatnya atau sebarang sambungan dengan mana-mana pihak berkaitan utama (seperti yang ditakrifkan dalam Peraturan Pendaftaran HK) Syarikat; dan (c) tiada faktor lain yang boleh menjejaskan kebebasannya pada masa pelantikan beliau.

Tempoh permulaan pelantikan Dr Bhatia sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Syarikat akan berakhir pada mesyuarat agung tahunan Syarikat berikutnya, tertakluk kepada persaraan mengikut Memorandum dan Tataurusah Syarikat dan keperluan undang-undang dan peraturan yang terpakai, dan selepas itu untuk tempoh berterusan 12 bulan, kecuali beliau tidak dipilih semula pada mesyuarat agung tahunan berikutnya atau pelantikan beliau ditamatkan lebih awal oleh mana-mana pihak secara bertulis. Yuran pengarah Dr Bhatia sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif dan ahli Jawatankuasa Teknikal Syarikat di bawah surat pelantikan beliau adalah AS$76,000 dan AS$8,000 setahun masing-masing. Yuran tersebut tertakluk kepada kajian semula dari semasa ke semasa dan pengiraan semula untuk sebarang tahun perkhidmatan yang tidak lengkap.

Dr Bhatia mempunyai kepentingan dalam 16,000 saham biasa dengan nilai nominal AS$0.10 setiap saham dalam modal saham Syarikat, mewakili kira-kira 0.002% daripada jumlah modal saham yang dikeluarkan.

Selain daripada maklumat yang didedahkan di atas, tiada maklumat lain berkaitan Dr Bhatia yang perlu didedahkan mengikut Peraturan 17 dan Jadual 2(g) Peraturan AІM untuk Syarikat-syarikat atau Peraturan 13.51(2) Peraturan Pendaftaran HK dan tiada perkara lain berkaitan pelantikan Dr Bhatia yang perlu dibawa ke perhatian pemegang saham HUTCHMED.

Tentang HUTCHMED

HUTCHMED (Nasdaq/AIM: HCM; HKEX: 13) merupakan syarikat bioperubatan komersial inovatif yang komited terhadap penemuan, pembangunan global dan komersialisasi rawatan sasaran dan imunoterapi untuk rawatan kanser dan penyakit imunologi. Ia mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan di seluruh syarikatnya, di tengah-tengahnya adalah pasukan kira-kira 1,800 dalam onkologi/imunologi. Sejak penubuhannya, HUTCHMED memberi tumpuan membawa calon ubat kanser dari penemuan dalaman kepada pesakit di seluruh dunia, dengan tiga ubat pertamanya dipasarkan di China, yang pertama juga dipasarkan di AS. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: atau ikuti kami di .

Kenyataan Prospektif

Pengisytiharan ini mengandungi kenyataan prospektif dalam makna “selamat lelaran” di bawah Akta Pembaikpulihan Liabiliti Sivil Persendirian Amerika Syarikat tahun 1995. Kenyataan prospektif ini mencerminkan jangkaan HUTCHMED mengenai peristiwa masa depan. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, risiko bahawa pengangkatan masa kini atau masa depan ke lembaga pengarah HUTCHMED tidak berkesan dalam jawatan masing-masing, kesukaran untuk mengenal pasti dan merekrut calon yang sesuai untuk lembaga pengarahnya dan kesukaran pengurusan yang mungkin timbul daripada perubahan dalam lembaga pengarah HUTCHMED. Pelabur semasa dan prospektif adalah diberi amaran untuk tidak bergantung kepada kenyataan prospektif ini, yang hanya berlaku pada tarikh ini. Untuk perbincangan lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini, sila rujuk penyata HUTCHMED dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, AІM dan Bursa Saham Hong Kong. HUTCHMED tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini atau menyemak maklumat yang terkandung dalam pengumuman ini, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau keadaan lain atau sebaliknya.

HUBUNGAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Hubungan Pelabur +852 2121 8200 /
Hubungan Media
Ben Atwell / Alex Shaw, FTI Consulting