CENTOGENE Meneroka Pelbagai Pilihan Strategik

(SeaPRwire) –   CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, 28 Februari 2024 – Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG) (“Syarikat”), rakan penting sains hidup untuk jawapan berasaskan data bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat telah memutuskan untuk meneliti pelbagai alternatif strategik yang memberi tumpuan kepada penciptaan nilai jangka panjang yang berterusan bagi faedah pemangku kepentingannya.

“CENTOGENE diiktiraf sebagai pemimpin dunia dalam diagnostik, data, dan perkhidmatan farmaseutikal bagi penyakit jarang dan kompleks. Syarikat membuat kemajuan penting pada tahun 2023 dengan pelancaran produk genomik dan multiomik inovatif dan berimpak tinggi. Kami menyusun usaha sama yang sangat besar di Arab Saudi untuk menyediakan perkhidmatan ujian genetik kelas dunia dan meluaskan perniagaan farmaseutikal kami dengan rakan baru dan lama. Kami mengakui cabaran pasaran kewangan semasa dan mahu memastikan CENTOGENE berada dalam kedudukan terbaik untuk pertumbuhan dan laluan ke arah keuntungan. Pengurusan sedang bekerja dengan Lembaga Penyelia untuk menilai pilihan yang tersedia,” kata Kim Stratton, Ketua Pegawai Eksekutif, CENTOGENE.

“Lembaga Penyelia menyokong penelitian alternatif strategik untuk mewujudkan nilai bagi pemangku kepentingan CENTOGENE, dalam proses yang sewajarnya dan mengikut tatakelola yang baik,” kata Peer Schatz, Pengerusi Lembaga Penyelia CENTOGENE. “CENTOGENE terus komited kepada misi penting dan sangat kritikalnya: untuk menyediakan jawapan berasaskan data, mengubah hidup kepada pesakit, doktor, dan syarikat farmaseutikal bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif.”

Lembaga Penyelia telah melantik jawatankuasa khas, terdiri daripada ahli bebas, untuk menyelia penelitian dan penilaian alternatif strategik yang berpotensi, dan telah menggaji firma penasihat untuk menyokong dalam proses tersebut. Alternatif strategik mungkin termasuk, tanpa had, pengambilalihan CENTOGENE melalui tawaran tunai, penggabungan atau kombinasi perniagaan lain, penjualan aset, urus niaga lesen/perkongsian, mencari pembiayaan tambahan, dan/atau terus beroperasi sebagai syarikat awam bebas.

Tiada jaminan bahawa proses kajian strategik Syarikat akan membawa kepada apa-apa hasil transaksi atau hasil strategik lain. Tiada jadual masa yang ditetapkan untuk proses ini. CENTOGENE tidak bercadang untuk mendedahkan perkembangan lanjut mengenai proses kajian strategik ini melainkan dan sehingga ia menentukan pendedahan itu perlu atau perlu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.