Biodatabank CENTOGENE Meningkat Untuk Mengkorporasikan Wawasan Penyakit Dari Lebih Daripada 850,000 Pesakit Pelbagai

(SeaPRwire) –   Memacu diagnosis bagi lebih 2,500 penyakit jarang dan neurodegeneratif, lebih 300 penerbitan terpilih, dan 48 kolaborasi farma

CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman, dan BERLIN, 10 Mei 2024 —

Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting dalam sains hidup bagi jawapan berasaskan data dalam penyakit jarang dan neurodegeneratif, hari ini mendedahkan pertumbuhan ketara dalam Biodatabank CENTOGENE, simpanan data dunia sebenar terbesar bagi penyakit jarang dan neurodegeneratif. Analisis data pesakit ini membolehkan diagnosis tepat penyakit, pengenalpastian varian genetik baru, dan potensi pengurangan risiko pembangunan ubat.

Bilangan kes pesakit yang dianalisis telah berkembang sebanyak 13% kepada lebih daripada 850,000 pesakit pada 31 Disember 2023, berbanding 21 Disember 2022, dan bilangan varian unik keseluruhan telah meningkat sebanyak 19% kepada lebih daripada 850,000,000. Ini termasuk pesakit dari lebih 120 negara, lebih 70% daripada mereka bukan keturunan Eropah, menggarisbawahi keragaman etnik asas data CENTOGENE.

“Analisis genomik dan multiomik kami yang menyeluruh adalah kunci untuk membangunkan data terkaya dalam Biodatabank CENTOGENE. Ini tidak sahaja memacu inovasi portfolio diagnostik kami, tetapi menyokong rakan-rakan farmaceautikal kami dalam memesatkan penemuan, pembangunan, dan komersialisasi ubat-ubatan jarang,” kata Kim Stratton, Ketua Pegawai Eksekutif di CENTOGENE. “Pada akhirnya, komitmen kami adalah untuk menyampaikan jawapan berasaskan data, menukar hidup kepada pesakit penyakit jarang dan neurodegeneratif di seluruh dunia, dan Biodatabank CENTOGENE adalah titik tolak misi ini.”

Membolehkan Kecemerlangan Diagnostik

Biodatabank CENTOGENE telah membolehkan CENTOGENE bekerja bersama-sama jaringan perubatan aktifnya yang terdiri daripada kira-kira 30,000 pakar perubatan untuk mendiagnosis lebih 2,500 penyakit jarang dan neurodegeneratif di seluruh 120 negara. Dengan Biodatabank CENTOGENE berfungsi sebagai tulang belakang, Syarikat mempunyai portfolio ujian diagnostik terluas bagi penyakit jarang, meliputi lebih 19,000 gen menggunakan kira-kira 5,000 ujian yang berbeza. Setakat 31 Disember 2023, lebih 570,000 CentoCards®, penyelesaian pengumpulan sampel eksklusif CENTOGENE, dan sampel disimpan telah disimpan dalam biobank fizikal syarikat, yang membolehkan analisis retrospektif bagi sampel yang bersetuju untuk penyelidikan.

Memacu Pemahaman Penyakit

Sejak 2006, CENTOGENE telah menjana wawasan berasaskan data dari segmen Diagnostiknya. Mengoptimumkan wawasan ini melalui penyelidikan dalaman, Syarikat telah menemui kaitan unik antara penyakit jarang dan neurodegeneratif, seperti penyakit Parkinson dan demensia depan temporal. Pasukan P&P CENTOGENE telah menyumbang kepada kajian teratas, baru-baru ini mencapai tonggak sebanyak 300 penerbitan terpilih. Akibatnya, pesakit yang terjejas oleh beribu-ribu penyakit jarang dan neurodegeneratif telah didiagnosis dan mendapat akses kepada pilihan rawatan yang tersedia, sementara membuka potensi untuk mendiagnosis dan merawat berjuta-juta lagi berdasarkan penyelidikan ini.

Mempercepat Pilihan Rawatan

Mengoptimumkan Biodatabank CENTOGENE di pusat perniagaan Syarikat, CENTOGENE mempunyai jumlah 48 kolaborasi dengan 34 rakan farmaceautikal yang berbeza sepanjang 2023 – bekerja bersama untuk memesatkan diagnosis dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan, dan komersialisasi. Daripada 48 kolaborasi ini, 12 adalah dengan rakan baru, termasuk Yayasan Michael J. Fox dan Chiesi, antara lain. Memulakan Q1 2024, Syarikat telah memperluas hubungan dengan rakan farmaceautikal sedia ada, seperti Takeda dengan program ujian diagnostik penyakit penyimpanan lisosomal (LSD) mereka, serta membentuk kolaborasi dengan lapan rakan baru, seperti Alexion, AstraZeneca Penyakit Jarang.

Mengenai CENTOGENE

Misinya CENTOGENE adalah untuk menyediakan jawapan bersifat menukar hidup kepada pesakit, pakar perubatan, dan syarikat farma untuk penyakit jarang dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – menyediakan analisis dimensi untuk memandu generasi perubatan tepat berikutnya. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman pakar perubatan yang lebih tepat mengenai keadaan penyakit, dan memesatkan penemuan ubat sasaran dan pembangunan farma yang lebih cepat dan kurang risiko.

Sejak penubuhannya pada 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian kira-kira 30,000 pakar perubatan aktif. Makmal rujukan multiomik ISO, CAP dan CLIA kami di Jerman menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini ditangkap dalam Biodatabank CENTOGENE kami, dengan lebih 850,000 pesakit diwakili dari lebih 120 negara sangat pelbagai, lebih 70% daripada mereka bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penemuan wawasan baharu untuk lebih 300 penerbitan terpilih.

Dengan mentafsirkan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih 50 kolaborasi dengan rakan farma. Bersama, kami memesatkan penemuan ubat, pembangunan, dan komersialisasi dalam skrinan sasaran dan ubat, pembangunan klinikal, capaian pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit jarang dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, saluran, dan tujuan bersandarkan pesakit kami, lawati dan ikuti kami di .

Kenyataan Mendatang

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan mendatang” dalam maksud undang-undang persekutuan AS. Kenyataan yang terkandung di sini yang jelas bukan sejarah secara jelas adalah mendatang, dan kata-kata “mengharapkan”, “percaya”, “berterusan”, “menganggar”, “berniat”, “merancang”, “direka untuk”, “berpotensi”, “ramalan” dan kata-kata serupa dan kata kerja masa depan atau syarat seperti “akan”, “akan”, “seharusnya”, “boleh”, “mungkin”, “boleh” dan “mungkin”, atau penafian negatif ini secara amnya bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan mendatang. Kenyataan mendatang sedemikian melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui, ketidakpastian dan faktor penting lain yang mungkin menyebabkan keputusan, prestasi atau pencapaian sebenar CENTOGENE berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian yang dinyatakan atau disiratkan oleh kenyataan mendatang. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan dan volatiliti pasaran kewangan global, perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan semasa, tekanan daripada persaingan yang meningkat dan penyatuan dalam industri kami, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan peraturan, termasuk dari Suruhanjaya Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, ketergantungan kami kepada pihak ketiga dan rakan kongsi kolaborasi, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, melaksanakan strategi perniagaan kami dan memasuki hubungan pelanggan baru, ketergantungan kami kepada industri penyakit jarang, keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan antarabangsa, ketergantungan kami kepada kakitangan kunci, ketergantungan kami kepada perlindungan harta intelek, fluktuasi prestasi operasi disebabkan kesan kadar pertukaran, keupayaan kami untuk menguruskan penggunaan tunai, keperluan kami untuk pembiayaan tambahan, dan keupayaan kami untuk terus sebagai perniagaan berterusan, atau faktor risiko CENTOGENE yang lain. Untuk maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan, dirujuk atau disiratkan dalam kenyataan mendatang ini, serta risiko berkaitan dengan perniagaan CENTOGENE secara amnya, sila rujuk faktor risiko CENTOGENE yang dinyatakan dalam Borang 20-F CENTOGENE yang diedarkan pada 16 Mei 2023, dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Mana-mana kenyataan mendatang yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini hanya berkaitan pada tarikh di sini, dan CENTOGENE secara khusus menafikan sebarang obligasi untuk mengemaskini mana-mana kenyataan mendatang, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan, atau lain-lain.

HUBUNGAN

CENTOGENE

Melissa Hall
Komunikasi Korporat

Lennart Streibel
Hubungan Pelabur

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.