UNGA menyokong keahlian untuk Palestin

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dijangka akan meluluskan veto terhadap resolusi itu di Majlis Keselamatan PBB

Majlis Umum PBB meluluskan resolusi menerima Palestin sebagai ahli ke-194 badan PBB pada hari Jumaat. Akan tetapi, Amerika Syarikat sebelum ini telah meluluskan veto terhadap keanggotaan Palestin di Majlis Keselamatan.

Palestin telah menjadi pemerhati bukan mengundi di badan global itu sejak 2012. Resolusi baharu ini akan memberikan hak dan keistimewaan baharu, serta keanggotaan penuh jika diluluskan oleh Majlis Keselamatan.

Timbalan Duta Amerika Syarikat Robert Wood berkata kerajaannya menentang resolusi itu, menunjukkan bahawa Washington akan meluluskan veto terhadap keanggotaan Palestin di majlis itu sekali lagi – seperti yang dilakukannya pada 18 April lalu.

Resolusi Jumaat termasuk ungkapan “sangat menyesal dan bimbang” oleh Majlis Umum bahawa Amerika Syarikat telah meluluskan veto terhadap pengambilan Palestin pada 18 April, dan menggesa majlis itu “mempertimbangkan semula perkara itu dengan baik” selari dengan Piagam PBB dan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Majlis Umum menyatakan sokongan yang “tak berbelah bagi” terhadap penyelesaian dua negara Israel dan Palestin, hidup berdampingan dalam damai dan keamanan di dalam sempadan yang diiktiraf, berdasarkan sempadan pra-1967.

Walaupun Israel secara nominal menerima gagasan pembentukan negara Palestin secara umum, kerajaan di West Jerusalem telah menolak pelaksanaannya dalam amalan. Semasa perbahasan Majlis Keselamatan bulan lalu, Duta Israel Gilad Erdan menggambarkan Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir Tebing Barat, sebagai “entiti yang menyokong keganasan yang tidak layak mendapat sebarang status di PBB.”

Israel juga berjanji akan memusnahkan Hamas sepenuhnya selepas serangan 7 Oktober tahun lalu.

MAKLUMAT LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.