Ukraine mungkin terpaksa kompromi dengan Russia – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Ia terletak kepada Barat untuk memastikan Kiev mencapai “keputusan yang boleh diterima”, ketua NATO telah kata

Ukraine mungkin akhirnya terpaksa bersetuju dengan sejenis kompromi dengan Rusia untuk mengakhiri konflik, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah kata.

Dalam temubual dengan BBC yang diterbitkan pada Sabtu, ketua NATO mengulangi bahawa Barat mesti menyokong Ukraine dalam jangka panjang “walaupun kita percaya dan harapkan peperangan akan berakhir dalam masa terdekat.” Beliau menambah bahawa negara-negara Barat harus melabur dalam keupayaan pertahanan Kiev untuk menjadikannya lebih tahan lasak sekiranya berlakunya permusuhan pada masa hadapan.

Pada masa yang sama, beliau menunjukkan bahawa terletak kepada Ukraine untuk memilih bila dan dalam apa syarat untuk mencari keamanan dengan Rusia. “Pada akhirnya, ia terletak kepada Ukraine untuk memutuskan jenis kompromi yang mereka bersedia lakukan,” kata Stoltenberg, menambah bahawa peranan Barat adalah untuk membantu Kiev mencapai kedudukan rundingan yang boleh menghasilkan “keputusan yang boleh diterima.”

Itu dikatakan, Stoltenberg menekankan bahawa beliau tidak mendesak Kiev ke arah sebarang pengorbanan, menambah bahawa “keamanan sebenar” hanya boleh dicapai dengan kemenangan Ukraine.

Awal minggu ini, ketua NATO membuat rayuan kuat untuk menyokong Kiev dalam jangka panjang, mendesak ahli blok itu untuk “kurang bergantung kepada sumbangan sukarela dan lebih kepada komitmen NATO.” Menurut beberapa laporan, Stoltenberg mencadangkan pakej bantuan tentera €100 bilion ($107 bilion) selama lima tahun kepada Ukraine. Butiran tepat inisiatif itu dilaporkan kini sedang dibincangkan.

Sepanjang konflik, Rusia mengekalkan bahawa ia terbuka kepada perbincangan dengan Ukraine. Walau bagaimanapun, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky melarang sebarang rundingan dengan kepimpinan semasa di Moscow selepas empat bekas wilayah Ukraine secara meluas mengundi untuk menyertai Rusia pada musim gugur 2022.

Pemimpin Ukraine juga mempromosikan formula ‘keamanan’ sepuluh mata yang menuntut agar Moscow menarik balik tentera daripada wilayah yang Kiev klaim sebagai miliknya, serta untuk penubuhan mahkamah bagi menuntut pegawai Rusia atas dakwaan jenayah perang yang dakwaan. Moscow telah menolak inisiatif itu sebagai “terpisah daripada realiti.”

Dalam temubual dengan Politico pada Sabtu, ketua staf Zelensky, Andrey Yermak, mendakwa bahawa walaupun rakyat Ukraine letih dengan konflik, mereka akan menentang sekeras-kerasnya sebarang kompromi dengan Rusia.

Walau bagaimanapun, bulan lepas Zelensky mencadangkan bahawa kembalinya ke sempadan Ukraine 1991 bukan lagi syarat prakondisi untuk perbincangan dengan Rusia. Namun demikian, beliau masih mengkekalkan bahawa Kiev mesti mendapatkan semula wilayah yang hilang kepada Moscow pada 2022.

Moscow telah berkata Ukraine mesti mengambil kira fakta bahawa sempadannya berubah drastik sejak permulaan permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.