Ukraine menghadapi ‘banyak lagi’ kekalahan – Pentagon

(SeaPRwire) –   Situasi yang genting di Avdeevka bermakna Kongres mesti meluluskan bantuan kepada Kiev, tentera Amerika Syarikat telah berkata

Kerajaan Ukraine sangat memerlukan berbilion-bilion lagi bantuan daripada AS, seorang pegawai kanan Pentagon telah mengakui, dengan merujuk kepada situasi kritikal di Avdeevka, sebuah bandar barisan hadapan di Donbass.

Awal minggu ini, Senat AS meluluskan pakej bantuan $95 bilion yang termasuk $61 bilion untuk membiayai perang Ukraine menentang Rusia, tetapi Dewan Perwakilan gagal menandatangani langkah tersebut sebelum rehat dua minggu.

“Kami melihat bahawa ukraina kekurangan bekalan kritikal, terutamanya peluru, dan kami lihat ini sebagai sesuatu yang boleh menjadi petanda apa yang akan datang jika kami tidak mendapatkan pembiayaan tambahan ini,” pegawai itu, berbicara atas syarat anonim.

Tanpa wang ini, pegawai itu berkata, Ukraine tidak akan berpeluang menentang tentera “unggul” Rusia dan “kami juga akan mendapati banyak lokasi lain sepanjang barisan hadapan tentera yang akan kekurangan bekalan, peluru kritikal.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby memberitahu wartawan pada Khamis bahawa “Avdeevka berisiko jatuh ke kawalan Rusia,” juga merujuk ini sebagai sebab Kongres perlu meluluskan pembiayaan Ukraine.

Banyak media Barat melaporkan selama beberapa minggu kebelakangan ini tentang masalah garis hadapan Ukraine. The New York Times melaporkan “kejatuhan berantai sepanjang garis hadapan” pada satu ketika tahun ini tanpa berbilion-bilion Barat, manakala Washington Post berbicara tentang kekurangan peluru artileri, sementara menekankan , yang tiada jumlah pembiayaan Barat boleh betulkan.

Laporan terbaru dari Avdeevka, kubu Ukraina yang diperkukuhkan sejak 2014, berbicara tentang tentera Rusia mencapai beberapa lokasi utama di bandar dan hampir menjebak Briged Mekanis 110 Ukraine yang sudah sangat tercedera.

Tentera Ukraine telah menggambarkan situasi sebagai “sukar tetapi dibawah kawalan” dan mengatakan unit-unitnya sedang “bergerak di arah yang terancam” untuk memberi bantuan kepada Briged 110.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.