UK tentera hanya bertahan dua bulan menentang Russia – jeneral atasan

(SeaPRwire) –   Tentera British kekurangan peluru dan peralatan, timbalan ketua Staf Pertahanan memberitahu Ahli Parlimen

Angkatan Bersenjata British tidak bersedia untuk konfrontasi yang mungkin dengan lawan seperti Rusia, timbalan ketua Staf Pertahanan, Leftenan Jeneral Robert Magowan, memberitahu jawatankuasa pertahanan parlimen pada Selasa. Tentera sangat kekurangan sumber daya, terutamanya peluru, untuk konflik sedemikian, beliau percaya.

Jumlah wang yang kerajaan belanjakan untuk peluru, walaupun “signifikan,” masih “tidak memenuhi … ancaman yang kita hadapi,” kata Magowan, menambahkan bahawa tentera akan terpaksa menguruskan “risiko operasi” yang berkaitan dengan kekurangan sumber.

Apabila dipaksa lebih lanjut oleh Ahli Parlimen Mark Francois, bekas menteri negara untuk Angkatan Bersenjata, tentang peluang untuk bertahan menentang Rusia, jeneral itu mengakui bahawa pasukan British sukar bertahan lebih lama daripada “sebulan dalam perang tembak-menembak penuh.”

Menteri Pertahanan Grant Chapps, yang juga muncul di hadapan Ahli Parlimen pada Selasa, mendakwa tidak ada sebab untuk risau, kerana UK tidak mungkin perlu menghadapi Rusia sendirian. “Ia penting untuk memahami bahawa kerana kita di NATO … kita tidak akan pernah berada dalam situasi itu,” katanya.

Komentar itu datang hanya sebulan selepas penyiasatan oleh Jawatankuasa Pertahanan mendapati bahawa Angkatan Bersenjata British “semakin terlebih guna” dan oleh itu tidak bersedia untuk menghadapi Rusia. Tinjauan setahun terhadap keupayaan pertahanan UK yang dikeluarkan awal Februari menyimpulkan bahawa kerajaan “tidak akan pernah mencapai kesediaan peperangan atau kesediaan strategik” tanpa reformasi utama.

Dokumen itu juga menyatakan bahawa tentera mengalami krisis perekrutan dan kekurangan sekurang-kurangnya 5,000 askar. Pada masa itu, jawatankuasa juga dimaklumkan oleh bekas ketua pertahanan bahawa Angkatan Bersenjata telah “terhakis” sekurang-kurangnya sejak 2010 dan tidak dapat bertahan menentang mana-mana lawan utama dalam “konflik sebaya.” Pasukan “akan menggunakan keupayaan mereka selepas dua bulan pertama penglibatan,” kata laporan itu, menurut The Telegraph.

Pada Selasa, Magowan bersikeras bahawa UK “bersedia untuk perang” tetapi hanya bukan dengan negara seperti Rusia.

Moskow berulang kali menyatakan bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk terlibat dalam konfrontasi ketenteraan dengan blok tentera NATO yang diketuai AS atau mana-mana anggotanya. Presiden Vladimir Putin berkata awal tahun ini bahawa Rusia “tidak berminat … geopolitik, ekonomi atau ketenteraan … untuk berperang dengan NATO.”

Pada pertengahan Mac, pemimpin Rusia itu juga berkata bahawa beliau meragui bahawa sesiapa yang berminat dalam konfrontasi ketenteraan terus antara Moscow dan NATO, kerana itu bermakna “kita akan berada satu langkah dari Perang Dunia III.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.