UK komited hampir $1bn kepada program nuklear

(SeaPRwire) –   London telah mengumumkan satu pelan pelaburan untuk meningkatkan tenaga kerja dalam sektor itu dan untuk mengekalkan kapal selamnya di laut sebagai sekatan

Kerajaan UK mendedahkan pelan pada Isnin untuk meningkatkan sektor nuklear Britain, untuk tenaga dan pertahanan, termasuk pelaburan besar dalam masa depan tenaga kerja dan dalam program kapal selamnya, yang London lihat sebagai “vital” sekatan di laut.

Perdana Menteri UK Rishi Sunak telah mengumumkan pakej pelaburan awam dan swasta yang dijangka akan memenuhi keperluan industri tenaga nuklear yang sedang berkembang di Britain dan untuk mewujudkan 40,000 pekerjaan baru menjelang 2030.

Kerajaan British merancang untuk bekerjasama dengan syarikat-syarikat pertahanan BAE Systems, Rolls-Royce dan Babcock, serta dengan syarikat tenaga Perancis gergasi EDF, untuk melabur lebih daripada £763 juta ($961 juta) menjelang akhir dekad dalam bidang kemahiran, pekerjaan dan pendidikan yang relevan, ia berkata dalam satu kenyataan.

Tahun lepas, UK mendedahkan satu pelan untuk membina lapan reaktor baru dan reaktor moden kecil jenis baru menjelang 2050, dalam usaha untuk menghasilkan 24 gigawatt tenaga elektrik, cukup untuk menyediakan suku daripada keperluan negara.

Kerajaan juga mengumumkan komitmen untuk melabur sehingga £300 juta ($379 juta) dalam pengeluaran bahan api HALEU yang diperlukan untuk reaktor baru jenis canggih, yang sekarang hanya dihasilkan secara komersial di Rusia.

“Memenuhi sasaran nuklear yang ambisius UK akan memerlukan peningkatan besar dalam semua bahagian tenaga kerja, dari kejuruteraan ke pembinaan,” kata Tom Greatrex, Ketua Eksekutif Persatuan Industri Nuklear, ketika mengulas pelan pelaburan baru.

Inisiatif pembangunan utama itu datang ketika pihak berkuasa UK bekerja untuk memastikan terdapat cukup pekerja berfokus tenaga nuklear juga untuk pembinaan dan penyelenggaraan armadanya kapal selam nuklear, yang UK anggap penting untuk keselamatan negara, kerana mereka teras sekatan nuklear berterusan di lautnya.

“Melindungi masa depan daya saing nuklear kami dan industri tenaga nuklear adalah usaha kebangsaan yang kritikal,” kata Sunak, seperti yang dikutip oleh Reuters.

Britain akan mengembangkan industri kapal selamnya, meningkatkan armadanya di bawah pakatan keselamatan AUKUS. AUKUS (Australia, UK dan AS) ditubuhkan pada 2021. Di bawah Pilar 1 pakatan itu, AS dan UK berjanji akan membantu Australia memperoleh kapal selam bertenaga nuklear, manakala Pilar 2 adalah perjanjian berkongsi teknologi yang lebih luas.

Pada Isnin, Kementerian Pertahanan British menerbitkan kertas kerja ‘Defence Nuclear Enterprise Command Paper’, di mana ia menekankan keperluan untuk “mengekalkan daya saing nuklear Britain “dalam tempoh risiko dan ketidaktentuan yang mungkin berlarutan sehingga 2030-an.”

Dokumen itu juga mendedahkan bahawa Britain sedang membangunkan senjata pengganti berdaulat baru, sambil maju dengan Kelas Dreadnought baru kapal selam, memasukkan mereka ke perkhidmatan pada awal 2030-an.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.