Trump amaran tentang ‘Zaman Meleset Besar’ baru

(SeaPRwire) –   Ekonomi Amerika akan dimusnahkan jika Joe Biden terus berkuasa, dakwa bekas presiden

Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah memberi amaran bahawa ekonomi negara akan sepenuhnya runtuh jika beliau tidak kembali ke Rumah Putih tahun depan. Beliau menggambarkan skenerio suram itu dalam satu kiriman di platform Truth Socialnya pada Jumaat.

“Pasaran saham hanya tinggi kerana orang… menjangka saya akan menang pilihan raya presiden 2024,” Trump menulis dalam huruf besar. “Jika saya tidak menang, ramalan saya ialah kita akan mengalami ‘kejatuhan’ pasaran saham yang lebih teruk daripada tahun 1929 – Zaman Meleset Hebat!!!”

“Satu-satunya perkara yang mengekalkan ekonomi ‘hidup’ ialah asap apa yang kita capai semasa pentadbiran Trump,” beliau menyatakan. Beliau menambah bahawa di bawah pentadbiran Presiden Joe Biden, inflasi yang tinggi telah “melenyapkan sepenuhnya kuasa beli pengguna.”

Trump mendakwa bahawa statistik inflasi rasmi pentadbiran Biden, yang menunjukkan harga-harga telah meningkat kira-kira 17% sejak beliau dilantik pada 2021, telah menundingkan angka sebenar hampir separuh, merujuk kepada kaedah lama mengukur fenomena itu yang meletakkannya lebih 30%. Inflasi melonjak ke tahap tertinggi 40 tahun di bawah Biden, walaupun ia kemudian merosot.

Kejatuhan pasaran saham 1929 melancarkan gelombang maut ekonomi yang menyaksikan Indeks Perindustrian Dow Jones kehilangan 89% daripada nilainya dalam tempoh tiga tahun, kemerosotan yang tidak akan sepenuhnya pulih sehingga dua dekad kemudian selepas Perang Dunia II membantu menggiatkan pemulihan ekonomi AS. Kecambuk itu dipicu oleh beberapa faktor, termasuk spekulasi berleluasa dan kenaikan kadar Faedah Bank Pusat.

Persetujuan Biden di kalangan pengundi prospektif telah merosot ke tahap terendah baru-baru ini dalam sebulan terakhir. Satu kaji selidik terkini oleh Universiti Monmouth mendapati hanya 34% pengundi melihat prestasinya secara positif.

Walaupun Rumah Putih menegaskan bahawa kewangan negara itu kukuh dan sihat, hutang kad kredit pengguna AS mencapai paras tertinggi sepanjang zaman pada bulan lepas, menurut Bank Pusat New York, dan pakar ekonomi JP Morgan mendedahkan awal bulan ini bahawa apa-apa simpanan tambahan yang dikumpulkan rakyat Amerika semasa wabak Covid-19 telah dimusnahkan untuk semua kecuali 1% penduduk.

Satu kaji selidik yang dijalankan pada Mei mendapati hampir empat daripada sepuluh Amerika tidak mempunyai wang mencukupi untuk menampung perbelanjaan kecemasan sebanyak $400. Pada masa yang sama, S&P 500 menghampiri paras tertinggi sepanjang masa, dan Dow Jones baru-baru ini memecahkan rekodnya sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.