Tindakan menyerang Israel yang dirancang mengancam keseluruhan dunia Arab – Persekutuan Arab

(SeaPRwire) –   Organisasi dilaporkan memberi amaran bahawa serangan ke atas Rafah akan memusnahkan sebarang peluang penyelesaian aman kepada peperangan Israel-Hamas

Serangan Israel ke atas bandar Palestin Rafah, terletak di Gaza di sempadan Mesir, akan dianggap sebagai serangan ke atas keselamatan negara Arab, Majlis Liga Arab telah mengumumkan, mengikut laporan. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berulang kali mengulangi janji untuk menyerang bandar yang dipenuhi pelarian walaupun mendapat kecaman antarabangsa.

Keputusan itu diambil semasa mesyuarat luar biasa Majlis 22 negara itu di Kaherah pada hari Rabu, dilaporkan Al Arabiya. Majlis juga mengisytiharkan “menyerang Rafah akan menyebabkan runtuhnya peluang untuk keamanan dan pengembangan konflik,” siaran Saudi itu memaksudkan.

Mesyuarat itu dipanggil oleh Palestin untuk menangani “genosid dan dasar kelaparan dan pengusiran,” Israel serta penolakannya untuk mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menuntut agar ia menghentikan operasi tentera di Gaza semasa bulan Ramadan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan pada Ahad bahawa beliau telah meluluskan “pelan operasi” untuk menyerang Rafah, mendakwa bahawa “tiada kemenangan tanpa memasuki Rafah dan tiada kemenangan tanpa menghapuskan batalion Hamas di sana.”

Netanyahu telah berjanji sejak Februari untuk menghantar tentera ke Rafah, bandar yang padat diduduki di selatan Gaza. Dengan kebanyakan baki enklaf dimusnahkan oleh serangan udara dan operasi darat Israel, Rafah kini menjadi rumah kepada anggaran 1.5 juta orang terpaksa berpindah, lebih separuh daripada jumlah penduduk sebelum konflik di enklaf itu.

Oleh itu, Netanyahu telah dikritik hebat kerana rancangan serangannya ke atas Rafah. PBB telah memberi amaran bahawa serangan ke atas Rafah “boleh menyebabkan pembunuhan beramai-ramai” orang awam, manakala Amerika Syarikat enggan menyokong operasi itu tanpa melihat rancangan Israel untuk memindahkan orang awam dari bahaya. Setakat Isnin, pegawai Amerika masih menunggu untuk melihat rancangan sedemikian, dilaporkan.

Bulan lepas, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberi amaran kepada Netanyahu bahawa Israel akan melanggar “garis merah” jika menyerang Rafah. Netanyahu menolak amaran Biden, memberitahu media Jerman “Saya mempunyai garis merah. Anda tahu apa garis merahnya? Bahawa 7 Oktober tidak berulang lagi.”

Pemberontak Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,100 orang dan membawa semula kira-kira 250 tebusan ke Gaza. Israel membalas dengan mengenakan kepungan hampir keseluruhan ke atas Gaza dan melancarkan serangan udara ke atas enklaf itu, diikuti dengan penyerbuan darat. Hampir 33,000 orang telah terbunuh di Gaza selama berbulan-bulan sejak itu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, mengikut kementerian kesihatan enklaf itu.

Liga Arab telah berulang kali mengutuk peperangan Israel, dan memanggil penubuhan negara Palestin merdeka. Pertubuhan itu juga menolak cadangan Israel untuk memindahkan seluruh penduduk Gaza ke atau , dengan Setiausaha Agung Ahmed Aboul Gheit memanggil rancangan-rancangan itu “gila.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.