Tentera Laut Rusia tamatkan latihan bersama dengan China, Iran (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Latihan bersama Tentera Laut Rusia dengan China dan Iran berakhir (VIDEO)

Tentera Laut Rusia telah menamatkan latihan bersama dengan rakan-rakan mereka dari China dan Iran di Teluk Oman. Latihan ‘Sabuk Keselamatan Laut’ ini menampilkan lebih daripada 20 kapal, serta helikopter, dan memberi tumpuan untuk memastikan keselamatan aktiviti ekonomi maritim.

Dalam kenyataan pada Khamis, Kementerian Pertahanan Rusia mendedahkan bahawa “semasa dua hari latihan bersama rakan-rakan mereka dari Tentera Laut Iran dan China, pelaut Rusia telah mempraktikkan manuver bersama dan latihan komunikasi, tembakan mesingan berkaliber tinggi, dan artileri kaliber kecil di atas dan di bawah sasaran udara dan permukaan siang dan malam.”

Latihan juga termasuk satu latihan untuk membebaskan kapal ‘diculik’ oleh perompak, dengan helikopter menurunkan unit khas di atas kapal.

Dua kapal Pasukan Laut Pasifik mewakili Rusia dalam acara tahunan ini: kapal tempur berpandu misil kelas Slava Varyag dan frigat kelas Udaloy Marshal Shaposhnikov.

Menurut Kementerian Pertahanan China, Tentera Pembebasan Rakyat China mengerahkan kapal perusak berpandu misil Urumqi, frigat berpandu misil Linyi, dan kapal bekalan Dongpinghu untuk mengambil bahagian dalam latihan ini.

Tentera Laut Iran menyumbang beberapa helikopter dan berdozen-dozen kapal berukuran pelbagai saiz.

Tentera laut yang mengambil bahagian kini berkumpul di bandar pelabuhan Iran Chabahar, di mana mereka meninjau latihan sebelum latihan secara rasmi ditamatkan.

Buat kali pertama dalam sejarah enam tahun ‘Sabuk Keselamatan Laut’, acara ini dihadiri oleh pemerhati dari beberapa negara lain, termasuk Pakistan, Kazakhstan, Azerbaijan, Oman, India dan Emiriah Arab Bersatu.

Latihan asalnya merupakan inisiatif Iran, dan sentiasa merupakan acara trilateral, kecuali pada tahun 2021, apabila China tidak hadir.

Tahun ini, latihan berlangsung berhampiran masuk ke Teluk Parsi – satu keruncing di mana kebanyakan minyak dunia melaluinya.

Di seberang pantai Semenanjung Arab, Amerika Syarikat dan sekutunya telah menjalankan operasi maritim mereka sendiri yang bertujuan melindungi kapal awam dari serangan oleh pemberontak Houthi Yemen.

Kumpulan itu, yang menguasai bahagian besar negara yang dilanda perang itu, telah berbulan-bulan menyerang kapal yang dipercayai berkaitan dengan Israel. Mereka melihat ini sebagai sumbangan mereka kepada keamanan Palestin di tengah-tengah kempen tentera Israel terhadap Hamas di Gaza.

Tak lama selepas Washington, London dan beberapa negara lain mengerahkan tentera laut mereka ke kawasan itu, Houthis mula menyerang kapal yang berafiliasi dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.