Telefon Hunter Biden mengandungi imej dadah haram – DOJ

(SeaPRwire) –   Putera Joe Biden dituduh berbohong mengenai penggunaan dadahnya semasa semakan latar belakang persekutuan pada 2018

Hunter Biden mempunyai imej di telefon peribadinya tentang “dakwaan” dadah kokain keras dan peralatan dadah lain sekitar masa dia dituduh berbohong mengenai penggunaan bahan haram dalam borang persekutuan sebelum pembelian senjata pada Oktober 2018, kata Jabatan Keadilan (DOJ) AS pada Selasa.

Dalam fail mahkamah sepuluh muka surat, DOJ berkongsi imej berkaitan dadah dan mesej teks yang didakwa dikomposisikan oleh Hunter Biden, anak lelaki kedua Presiden AS Joe Biden, yang pendakwa mengatakan dari April, November dan Disember 2018.

Pada September, Biden diberi tiga tuduhan jenayah berkaitan senjata oleh Peguam Khas David Weiss. Ini termasuk membuat kenyataan palsu pada borang senjata persekutuan serta pemilikan senjata haram sebagai orang yang dilarang.

“Sebelum 12 Oktober 2018, defendan mengambil foto dadah kokain keras dan peralatan dadah lain di telefonnya,” baca fail Jabatan Keadilan. “Juga sebelum pembelian senjatanya, defendan biasanya menghantar mesej tentang membeli dadah.”

Fail itu juga menyatakan bahawa Hunter Biden “menghantar mesej kepada teman wanitanya tentang bertemu pengedar dadah dan menghisap kokain keras” pada 13 dan 14 Oktober 2018. Bekas rakannya Hallie Biden – sebelum ini isteri kepada adiknya yang telah meninggal Beau Biden – membuang senjata api itu pada 23 Oktober 2018, kata DOJ.

“Adakah anda gila? Ini bukan permainan,” salah satu mesej teks kepada Biden pada 23 Oktober mengatakan. “Anda sangat tidak bertanggungjawab dan tidak seimbang.”

Dokumen itu juga menyatakan bahawa mesej teks itu dihantar berikutan “interaksi dengan penguatkuasa undang-undang.”

Selain itu, dokumen itu menyatakan bahawa Biden mengakui statusnya sebagai “penagih” dalam mesej pada akhir 2018, menulis dalam satu mesej teks pada Disember bahawa dia akan “f*ing berhenti menagih apabila saya mahu berhenti menagih f*ing.”

Butiran yang dikemukakan oleh DOJ dalam failnya kelihatan menafikan dakwaan yang dibuat oleh Hunter Biden dalam semakan latar belakang persekutuan bahawa dia tidak menagih dadah pada masa pembelian senjata Oktober 2018.

Pada Oktober tahun lalu, Hunter Biden mengaku tidak bersalah kepada tiga tuduhan senjata persekutuan beberapa minggu selepas perjanjian damai yang dirangka dengan pendakwa runtuh. Di bawah terma perjanjian itu, Biden akan mengakui kesalahan kepada tuduhan cukai ringan dalam pertukaran tuduhan senjata ditangguhkan.

Jika disabitkan atas semua tuduhan senjata, Hunter Biden boleh menghadapi hukuman maksimum 25 tahun penjara dan denda sehingga $750,000. Walau bagaimanapun, statusnya sebagai pesalah pertama dalam kes jenayah bukan keganasan kemungkinan besar akan melihat hukumannya dikurangkan secara mendadak, menurut analisis undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.