Sudah tiba masanya untuk ujian kognitif bagi calon presiden AS

(SeaPRwire) –   Umur dan kecerdasan mental Joe Biden dan Donald Trump dipersoalkan, dan kejelasan sudah lama tertunggak

Dengan pemilih Amerika semakin berpendapat bahawa tidak satu pun Presiden Joe Biden mahupun saingan potensi pilihan raya umum beliau, Donald Trump, layak memimpin negara, sudah tiba masanya untuk menetapkan beberapa sekatan yang ketat terhadap jawatan tertinggi di negara ini.

Pada masa di mana rakyat Amerika memerlukan kepimpinan yang kuat dan bersemangat lebih daripada sebelumnya, mereka terpaksa memilih antara dua ahli politik yang umur gabungan mereka ialah 158 tahun. Sudah menjadi presiden tertua dalam sejarah AS, Biden kini berusia 81 tahun dan akan berusia 86 tahun sekiranya beliau menyempurnakan penggal kedua. Trump pula, calon rasmi Parti Republikan tahun ini, akan berusia 78 tahun pada bulan Jun nanti.

Menurut kaji selidik Universiti Quinnipiac yang diterbitkan minggu ini, 64% responden berkata Joe Biden, orang yang menguruskan risikan nuklear, antara tugas-tugas lain yang menakutkan, tidak layak untuk penggal lagi, manakala 51% pemilih menyuarakan pandangan yang sama tentang Donald Trump.

Keputusan kaji selidik mengejutkan itu datang tidak lama selepas Majlis Khas Robert Hur, yang mengetuai kes untuk menentukan sama ada presiden AS telah salah guna dokumen sulit, menggambarkan Biden sebagai “lelaki tua yang simpati, bermaksud baik dan ingatan yang lemah.”

Pasukan guaman Biden menggelar gambaran Hur terhadap pemerintah tertinggi tentera AS itu “tidak wajar.”

“Saya baik maksud, dan saya seorang lelaki tua, dan saya tahu apa yang saya lakukan,” kata Biden kepada wartawan dalam sidang akhbar di Rumah Putih. “Ingatan saya baik.”

Akan tetapi, apa yang berikutnya menunjukkan sebaliknya dengan jelas.

Selepas mempertahankan keadaan kecerdasan mentalnya, pemimpin yang tertekan itu rupa-rupanya keliru krisis sempadan AS dengan satu di Timur Tengah, apabila merujuk kepada Presiden Mesir Abdel Fatah El-Sisi sebagai “presiden Mexico.”

“Seperti yang anda tahu, pada mulanya, presiden Mexico Sisi tidak mahu membuka pintu untuk membenarkan bahan kemanusiaan memasuki [Gaza]. Saya bercakap dengannya. Saya yakinkan beliau untuk membuka pintu,” kata presiden itu.

Jika Biden berharap untuk meredakan kebimbangan pemilih tentang umurnya dan keadaan mentalnya, beliau gagal sepenuhnya.

Sejak itu, umur Biden dan insiden berkaitan diteliti dengan lebih rapat daripada sebelumnya, dan beberapa insiden sedemikian berlaku dalam minggu-minggu berikutnya – seperti apabila Biden tidak sekali tetapi dua kali tercicir ketika cuba menaiki Pesawat Udara Nombor Satu untuk penerbangan ke California, atau apabila beliau tercicir ketika mengumumkan bantuan udara terkini.

Dengan pilihan raya presiden Amerika Syarikat hanya sembilan bulan lagi, 84 Ahli Kongres Republikan surat terbuka meminta Biden menjalani ujian kecerdasan mental untuk membuktikan kecerdasan mentalnya, atau menghadapi proses pemecatan di bawah Pindaan Kedua Puluh Lima. Pada masa yang sama, Dr. John Gartner, pakar kesihatan mental terkenal, berkata dalam temubual dengan Salon bahawa sementara Biden hanyalah “menua,” bekas Presiden Trump “berbahaya gila.”

Untuk apa jua sebabnya, tiada pekerjaan lain di mana orang lebih bertahan daripada bersara berbanding dalam hutan politik Amerika Syarikat. Memang, walaupun negara itu mempunyai imej yang palsu sebagai negara yang muda dan dinamik, imej itu tidak terpakai dalam bidang politik, di mana lebih 70 tahun. Purata umur untuk ahli perundangan Dewan adalah 57.9 tahun, manakala di Senat, purata umur ialah 65.3 tahun, sekali gus membentuk salah satu badan perundangan tertua di dunia bebas. Akan tetapi, tiada satu pun individu berusia ini dikehendaki membuktikan mereka masih layak untuk pekerjaan tersebut.

Adalah bermakna untuk bahawa daripada 46 orang yang pernah berkhidmat sebagai pemerintah tertinggi sejak George Washington dilantik pada 30 April 1789, barulah pada Dwight D. Eisenhower, yang dilantik pada 20 Januari 1953, Amerika Syarikat mempunyai pemimpin terawal berusia 70 tahun di Pejabat Oval. Dan hanya sedikit. Eisenhower, yang pertama kali dilantik ketika berusia 62 tahun, meninggalkan jawatan ketika berusia 70 tahun, 98 hari.

Bapa Pengasas cukup bijak untuk menetapkan keperluan umur minimum untuk perkhidmatan politik, tetapi gagal melakukan yang sama untuk keperluan maksimum – mungkin kerana pada masa itu, sedikit orang yang hidup hingga 70-an dan 80-an. Kini apabila ramai rakyat Amerika boleh menjangka hidup panjang, kerajaan AS telah berubah menjadi gerontokrasi, dengan semua risiko dan malu yang ditimbulkannya.

Bagaimana untuk memperbetulkan situasi? Satu cara ialah mengikuti langkah yang sama yang telah dilaksanakan oleh 30 buah negeri, yang mewajibkan ujian tambahan apabila seseorang mencapai usia lanjut. Tidak dapat dinafikan bahawa memimpin negara tidak kurang serius daripada memandu kereta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.