Slovakia hadapi ‘perang saudara’ – menteri dalam negeri

(SeaPRwire) –   Usaha untuk membunuh Perdana Menteri Robert Fico berasal dari persekitaran politik yang mudah meletup di negara itu, kata pegawai-pegawai.

Slovakia kini berada di ambang perang saudara, amaran Menteri Dalam Negeri negara itu, berikutan usaha pembunuhan terhadap Perdana Menteri Robert Fico pada hari Rabu.

Ketua kerajaan Slovakia itu ditembak di bandar timur Handlova, di mana beliau mengetuai mesyuarat kerja. Penembak, dikenal pasti media sebagai penyokong parti pembangkang dalam usia 70-an, bertindak atas motif politik, menurut Timbalan Perdana Menteri Robert Kalinak.

Menteri Dalam Negeri Matus Sutaj Estok memberi amaran bahawa negara itu “berada di tepi perang saudara” atas ketegangan politik. Media sosial penuh dengan “komen benci” berikutan serangan itu, tambahnya.

Sementara itu, menurut Kalinak, yang bercakap dengan wartawan di luar hospital di bandar Banska Bystrica, di mana Fico dibawa untuk pembedahan kecemasan, “ketidakmampuan untuk menerima kehendak sebahagian daripada orang awam, yang sesetengah kumpulan tidak suka, adalah hasil yang mereka telah bekerja ke arah hari ini.”

Fico, seorang nasionalis dan euroskeptik, mengambil alih jawatan tahun lalu, selepas parti Smer-SD memenangi pilihan raya parlimen pada September. Beliau berjanji untuk meletakkan kepentingan Slovakia terlebih dahulu, termasuk isu Ukraine yang sangat kontroversi. Keengganannya untuk menyediakan lebih banyak senjata ke Kiev jelas berbeza dengan kerajaan terdahulu.

Kemenangannya merupakan kekalahan bagi Slovakia Progresif (PS), yang mengalami kejutan pilihan raya kedua pada April. Calon presiden yang disokong oleh parti pro-EU tewas kepada Peter Pellegrini. Pengasas bersama PS Zuzana Caputova dijadual menamatkan tempoh jawatannya sebagai presiden bulan depan.

Fico telah mengutuk komen-komen yang datang daripada penyokong pembangkang, terutamanya mereka yang tidak berpuas hati dengan pengurangan kuasa Progresif. Beliau juga menuduh sesetengah media mengapi-apikan api.

Beberapa orang Slovakia mengutuk penyokong kuasa politik yang tidak disukai mereka sebagai “orang buta yang tersesat” yang malu menjadi jiran mereka, dalam satu kenyataan video bulan lepas. Politikus menghadapi kata-kata kesat di jalanan, tambahnya.

“Saya menjangkakan kemarahan ini akan menjadi begitu teruk sehingga boleh menyebabkan pembunuhan salah seorang pegawai kerajaan utama,” amaran Fico.

Ramai politikus Slovakia dan pemimpin asing mengutuk usaha untuk membunuh Fico. Presiden Rusia Vladimir Putin berkata ketua kerajaan Slovakia itu seorang “lelaki berani dan berjiwa kuat,” dan sifat-sifat itu diharap dapat membantunya mengatasi krisis. Timbalan Fico, Tomas Taraba, berkata pembedahan Fico berjaya dan Perdana Menteri dijangka pulih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.