Serbuan besar dilaporkan dalam polis Turki

(SeaPRwire) –   Pejabat tinggi di Ankara sedang disiasat selepas dakwaan mereka berkonspirasi terhadap bekas menteri, menurut media tempatan

Pegawai kanan yang diberi tugas memerangi jenayah terancang di Ankara, Türkiye sedang disiasat atas dakwaan konspirasi menargetkan kerajaan, menurut Hurriyet yang mendakwa.

Kes berprofil tinggi ini, yang terperinci oleh akhbar itu pada Rabu, berpusat pada seorang lelaki bernama Serdar Sertcelik. Katanya beliau adalah tangan kanan ketua Ayhan Bora Kaplan, satu organisasi jenayah yang dibongkar oleh penguatkuasaan undang-undang tahun lepas.

Menurut media Turki, penyiasat memberi Sertcelik status saksi rahsia dalam kesnya terhadap kumpulan itu. Baru-baru ini, bagaimanapun, beliau melarikan diri dari tahanan dan melarikan diri dari negara.

Kemudian beliau membuat dakwaan luar biasa, menyatakan bahawa kepimpinan polis memberi tekanan kepadanya untuk menamakan ahli senior parti pemerintah AK, termasuk bekas menteri dan orang yang kini berkhidmat dalam kedudukan tinggi kuasa, sebagai berkaitan dengan jenayah. Operasi ‘Membersihkan Tangan’ yang dikatakan itu bersamaan dengan konspirasi anti-kerajaan, Sertcelik mengisytiharkan.

Minggu lepas, Kementerian Dalam Negeri Turki mengumumkan penggantungan naib ketua polis wilayah Ankara yang menyelia perjuangan terhadap jenayah terancang, pengarah cawangan berkaitan dalam pasukan itu, dan salah seorang naibnya. Kenyataan itu menyebut “dakwaan di media sosial” sebagai dasar tindakan.

Pada Rabu malam, rumah mereka dan rumah pemandu naib ketua polis itu diserbu, menurut media. Serbuan itu dilakukan oleh cawangan penentangan keganasan polis Ankara, kata Hurriyet. Pegawai-pegawai itu dikatakan disiasat atas pelbagai jenayah, termasuk konspirasi terhadap perlembagaan Türkiye.

Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya mengeluarkan kenyataan pada Rabu seolah-olah merujuk kepada pencarian. Beliau bersumpah bahawa sesiapa yang menggunakan “FETO tactics” – merujuk kepada organisasi paderi AS berasaskan Fethullah Gulen – akan dipertanggungjawabkan. Kerajaan Turki di bawah Presiden Recep Tayyip Erdogan telah menyalahkan Gulen selama bertahun-tahun atas rancangan untuk merosakkan, termasuk cubaan rampasan kuasa tentera pada tahun 2016.

“Jika ada struktur dalam mana-mana institusi menargetkan presiden kita, kerajaan kita dan politik kita, kita akan pergi ke akhir, mengenal pasti struktur-struktur itu dan membawa mereka ke muka pengadilan,” kata menteri dalam negeri itu di X (dahulunya Twitter).

Erdogan dilaporkan mengadakan mesyuarat rahsia tengah malam dengan pegawai keselamatan dan kehakiman kanan. Sementara itu, ahli politik nasionalis dan ahli parlimen berkhidmat Devlet Bahceli menuntut serbuan terhadap dakwaan konspirasi itu, dengan berkata: “Jika kita membungkuk kepada mereka yang merancang ulangan cubaan rampasan kuasa dengan 17-25 rakan polis dan kehakiman, kita akan dimusnahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.