Rusia tolak tuntutan maritim AS

(SeaPRwire) –   Rencana Amerika Syarikat akan melanggar undang-undang antarabangsa, kata Moscow

Moscow tidak mengakui cubaan tidak sah Amerika Syarikat untuk menuntut lebih daripada satu juta kilometer persegi wilayah maritim, termasuk di Artik dan Laut Bering, Kementerian Luar Negeri Rusia telah berkata.

Wakil Rusia memberitahu Majlis Pertubuhan Lantai Laut Antarabangsa tentang ini pada Isnin. Majlis ini sedang bermesyuarat di Kingston, Jamaica dan beroperasi di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut 1982 (UNCLOS).

Amerika Syarikat “cuba secara sepihak untuk mengurangkan kawasan dasar laut di bawah kuasa Pertubuhan, dan oleh itu seluruh komuniti antarabangsa,” kata Kementerian Luar Negeri Rusia dalam kenyataan.

Jabatan Negara Amerika Syarikat projek “dasar benua dipanjangkan”nya pada Disember 2023, mendakwa bidang kuasa lebih kurang satu juta kilometer persegi di luar perairan wilayahnya. UNCLOS membenarkan tuntutan maritim sehingga 200 batu nautika (370 km) dari pantai di lautan dunia.

“Langkah sepihak oleh Amerika Syarikat tidak sesuai dengan peraturan dan prosedur yang ditetapkan oleh undang-undang antarabangsa,” kata Kementerian Luar Negeri Rusia, menyatakan bahawa ia “menghalang cubaan terbaru Washington untuk menggunakan Konvensyen 1982 secara eksklusif untuk memajukan kepentingannya sendiri.”

UNCLOS membenarkan kemungkinan untuk memperluas zon ekonomi eksklusif (EEZ) sesebuah negara jika ia dapat membuktikan bahawa dasar benua meluas melepasi had 200 batu nautika, tetapi negara-negara perlu mengemukakan permohonan melalui saluran yang betul, seperti .

Moscow menuduh Washington “memberi tumpuan kepada haknya dan sama sekali tidak mengambil kira tanggungjawabnya” berhubung undang-undang antarabangsa. Walaupun terlibat dalam merangka UNCLOS, Amerika Syarikat tidak pernah meratifikasinya.

Menurut Kementerian Luar Negeri Rusia, nota di mana Moscow enggan mengakui tuntutan dasar benua Amerika Syarikat sudah disampaikan kepada Washington “melalui saluran dwipihak.”

Peta-peta yang diterbitkan oleh Jabatan Negara menunjukkan Amerika Syarikat menuntut wilayah di enam kawasan, termasuk di Artik dan Laut Bering sepanjang sempadan maritim dengan Rusia. Tuntutan Artik melepasi garis 200 batu nautika sejauh 350-680 batu nautika, manakala tuntutan Laut Bering melepasi sekitar 340 batu nautika ke timur.

Washington juga mahu mengambil bahagian daripada dasar laut utara Kepulauan Mariana di Lautan Pasifik, serta di sepanjang pantai barat California.

Di Atlantik, Amerika Syarikat telah menuntut jalur dasar laut yang luas melepasi garis 200 batu nautikanya, serta dua bahagian Teluk Mexico sepanjang sempadan dengan Mexico dan Cuba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.