Rusia ditahan kerana membunuh tentera Ukraine di Jerman

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah menahan seorang lelaki berusia 57 tahun atas syak wasangka melakukan pembunuhan

Dua warganegara Ukraine telah terbunuh dalam serangan pisau di pusat membeli-belah di Bavaria, Jerman pada akhir minggu lalu, menurut kepada jabatan polis tempatan. Mereka adalah anggota tentera yang menjalani rawatan perubatan di Jerman, Kementerian Luar Ukraine mengesahkan dalam kenyataan media pada Ahad.

Polis Bavaria menangani laporan tentang “dua lelaki cedera parah” di pusat membeli-belah di Murnau, Burggraben sedikit selepas pukul 5 petang waktu tempatan pada hari Sabtu.

Salah seorang mangsa meninggal dunia akibat kecederaan teruk sebelum perkhidmatan kecemasan tiba di tapak kejadian, manakala mangsa kedua dijumpai masih hidup tetapi kemudiannya meninggal dunia akibat kecederaannya di hospital berhampiran. Pihak berkuasa hanya mengenal pasti mereka sebagai “warganegara Ukraine berusia 23 dan 36 tahun,” kedua-duanya tinggal secara tempatan.

Polis dengan cepat mengesan suspek utama, dinamakan sebagai seorang lelaki warganegara Russia berusia 57 tahun, dalam kenyataan media pada hari Sabtu. Dia ditahan lewat petang itu di kediamannya berhampiran, dan dikeluarkan waran tangkap atas tuduhan pembunuhan berganda. Motifnya masih belum jelas.

Kedua-dua mangsa adalah “anggota tentera yang menjalani rawatan perubatan di Jerman,” menurut kenyataan media Kementerian Luar Ukraine pada hari Ahad.

Suspek dan mangsa kemungkinan saling mengenali, menurut laporan berita tempatan. Seorang saksi memberitahu BR24 bahawa mereka adalah kawan, dan baru-baru ini minum bir bersama.

Menteri Dalam Negeri Bavaria Joachim Herrmann mengesahkan terdapat keterangan bahawa lelaki Russia dan dua warganegara Ukraine pernah dilihat bersama sebelum ini.

“Terdapat bukti bahawa alkohol memainkan peranan besar bagi semua pihak yang terlibat,” kata Herrmann, tambahnya kini pihak berkuasa “tiada petunjuk yang kukuh bahawa ini akan menjadi, begitu bertutur, gambaran konflik antara Rusia dan Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.