Reka Bentuk ‘Bendera Israel’ Pepsi Menyebabkan Kekecohan di Lubnan – Media

(SeaPRwire) –   Pembotol tempatan minuman ringan itu dilaporkan melancarkan logo biru dan putih yang mengingatkan kepada bendera negara Yahudi

Satu aduan rasmi telah dilaporkan difailkan terhadap pembotol PepsiCo di Lubnan atas reka bentuk baharu yang mengingatkan kepada bendera Israel, menurut media tempatan, dengan ramai yang menyeru boikot jenama tersebut di negara ini.

Syarikat Perdagangan Moden Lubnan (LMCT) baru-baru ini melancarkan penutup biru dan putih untuk botol kaca mereka, menampilkan dua jalur di sekeliling namanya, menurut laporan L’Orient Today yang berpangkalan di Beirut. Logo baharu itu mencetuskan “kempen seluruh negara” terhadap syarikat itu, katanya.

Menurut penerbitan itu, peguam Lubnan, Ziad Jaafil, telah memfailkan aduan kepada Pejabat Pendakwa Raya Awam Beirut pada minggu lalu, meminta agar pembotol itu menghentikan penggunaan logo tersebut “kerana persamaannya dalam warna dan susun atur dengan bendera Israel.”

Peguam itu dilaporkan menuduh pembotol Lubnan “mencetuskan perbalahan” dan “pelanggaran undang-undang boikot” terhadap Israel.

Pemfailan aduan itu disahkan oleh seorang imam terkenal di Beirut, Hassan Moraib, dalam satu catatan di X (dahulunya Twitter). Menurut paderi itu, dokumen tersebut menuntut agar LMCT segera menarik balik produknya daripada pasaran.

Logo baharu itu dilaporkan telah mengundang kemarahan penduduk tempatan. Penduduk di Selatan dan Utara Lubnan cuba menghalang trak pengedar Pepsi daripada memasuki kawasan mereka, menurut L’Orient Today. Peniaga dilaporkan telah mengosongkan botol dan tin Pepsi di jalan raya dan memusnahkannya.

Satu video yang dikongsi di media sosial dikatakan menunjukkan seorang penceramah Muslim mengusir pengedar Pepsi dari bandar Bar Elias.

LMCT mengeluarkan kenyataan menafikan “tuduhan tidak berasas” menyokong Israel, tambah L’Orient Today.

Lubnan menyokong dasar Liga Arab selama beberapa dekad untuk memboikot Israel sebagai solidariti dengan rakyat Palestin. Seruan untuk berhenti membeli barangan yang dihasilkan oleh syarikat Amerika yang dianggap menyokong negara Yahudi telah meningkat sejak eskalasi terbaru konflik Israel-Palestin pada bulan Oktober.

Lubnan berkongsi sempadan dengan Israel dan merupakan tempat kediaman Hezbollah, sebuah militia Syiah yang menganggap negara Yahudi sebagai musuh. Hezbollah dan tentera Israel telah bertukar serangan roket merentasi sempadan. 

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan awal bulan ini bahawa ia telah menyelesaikan “pelan operasi untuk serangan di Lubnan.” Pemimpin Hezbollah, Hassan Nasrallah, membalas dengan mengatakan militia itu bersedia untuk konflik berskala penuh dengan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.